Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HVK-jupakan suojainkauppiailla huomaamattomat tulot Suomessa

Huoltovarmuuskeskukselle hengityssuojaimia keväällä kaupanneet Tiina Jylhä ja Onni Sarmaste eivät ansainneet merkittäviä tuloja Suomessa vuonna 2019.

Kauneusyrittäjänä Virossa toimiva Tiina Jylhä ei saanut lainkaan ansio- tai pääomatuloja Suomessa vuonna 2019.

Jylhä muistetaan kevään maskikaupoista Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) kanssa. Epäonnistuneet kaupat johtivat HVK:n toimitusjohtajan Tomi Louneman eroon. Jylhän hengityssuojaimet eivät koskaan saapuneet Suomeen, ja HVK:n maksamat rahat jäädytettiin virolaiselle tilille.

Toinen HVK:n kanssa hengityssuojainkauppoja hieronut liikemies Onni Sarmaste ansaitsi 57 183 euroa vuonna 2019.

Sarmaste toimitti HVK:lle hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet sairaalakäytön laatuvaatimuksia maailmanlaajuisen koronaviruspandemian kriittisillä hetkillä. Hintaa toimitukselle kertyi noin viisi miljoonaa euroa.

Rikosepäilyjä ja oikeudenkäyntejä suojainkaupoista

Parhaillaan HVK:n suojainkaupoista on käynnissä rikostutkintoja.

Sarmaste ja rikoskumppani ovat epäiltynä törkeästä petoksesta ja tärkeästä rahapesusta. Poliisi takavarikoi epäiltyjen rahavaroja 2,7 miljoonan edestä ja Sarmasteen kauppojen jälkeen ostamat arvoautot.

Rikosepäilyt ulottuvat myös HVK:hon, jonka yksittäisiä työntekijöitä epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä.

Virossa Harjun käräjäoikeus päätti heinäkuussa, että HVK:lla oli oikeus perua kauppa Tiina Jylhän kanssa. Jylhä syytti HVK:ta sopimusrikkomuksesta. Käräjäoikeuden mukaan Jylhä ei itse toimittanut suojaimia ajoissa, joten kaupan purkuun oli perusteet.

Oikeustaistelu ei kuitenkaan ole ohi, sillä Tallinnan hovioikeus otti käsittelyyn Jylhän valituksen käräjäoikeuden tuomiosta.

Virolaispankki perusteli keväällä kaupparahojen jäädyttämistä Jylhän ja hänen miehensä aiemmilla rikostuomioilla.

HVK ei tarkastanut kummankaan myyjän taustoja kunnolla.