Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpille merkittävä voitto Floridassa, Biden voittamassa Virginian ja ryöstämässä Trumpilta Arizonan

Washingtonissa oleva Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell kertoo, että Valkoisen talon lähettyvillä vallitsee karnevaalitunnelma. Vaalit ovat sujuneet pelättyä rauhallisemmin.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloslaskenta etenee niin kutsutuissa vaa’ankieliosavaltioissa hyvin tiukoissa merkeissä.

Aamukahdeksalta Suomen aikaa istuva presidentti Donald Trump oli johdossa niistä yhdessätoista, haastaja Joe Biden neljässä.

CNN:n ennusteen mukaan Biden olisi tuolloin ollut voittamassa vaa’ankieliosavaltioista Virginian, Coloradon, Minnesotan ja New Hampshiren, Trump puolestaan Ohion ja Floridan. Muiden osavaltioiden tilanne oli vielä avoinna.

Florida on vaalivoiton kannalta erityisen tärkeä, sillä osavaltion voittajalle on tarjolla 29 valitsijamiestä.

Biden puolestaan saattaa ryöstää Trumpilta voiton Arizonassa, jossa demokraatit eivät ole viime vaaleissa menestyneet.

Todennäköisesti vaalit ratkaistaan Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joiden äänistä on laskettu noin puolet. Niissä johtaa Trump.

Ennakkoäänet vaikeuttavat seurantaa

Vaalituloksen seuraaminen on tällä kertaa erityisen vaikeaa ennätysmäisen ennakkoäänten määrän vuoksi. Yli 100 miljoonaa amerikkalaista antoi äänensä ennakkoon.

Vaikeus syntyy siitä, että osa osavaltioista laskee ennakkoäänet ennen varsinaisia vaalipäivän ääniä, osa samaan aikaan ja osa jälkeen.

Bidenin arvioidaan olevan vahvoilla ennakkoäänissä, Trumpin varsinaisena vaalipäivänä annetuissa äänissä.

Tämän vuoksi ääntenlaskun edetessä voidaan nähdä rajujakin kirejä, kun ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän äänien osuus lasketuista äänistä muuttuu. Kirejä on myös nähty, sillä Trump ja Biden ovat olleet vaa’ankieliosavaltioiden johdossa vuorotellen.

CNN arvioi aamuseitsemältä Suomen aikaa, että Bidenin takana olisi 205 ja Trumpin takana 132 valitsijamiestä. Vaalit ratkaisevien osavaltioiden tilanne oli kuitenkin vielä monin paikoin auki.

Vaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vaalit sujuneet rauhallisesti

Vaalipäivä on sujunut pääosin rauhallisesti siitä huolimatta, että aiemmin pelättiin jopa aseellisten ryhmittymien pelottelevan ihmisiä äänestyspaikoilla.

Epävarmuus vaalituloksesta ja mahdollisista pitkittyneistä oikeustaistelusta on johtanut ennennäkemättömään levottomuuteen vaalin lopputuloksesta ja seurauksista. Rakennuksia on laudoitettu umpeen useissa kaupungeissa mielenosoitusten pelossa. Myös Valkoinen talo aidattiin.

Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell oli illalla puoli kymmeneltä paikallista aikaa Valkoisen talon lähistöllä Black Lives Matter -aukiolla Washingtonissa

– Tällä on joitakin satoja ihmisiä ja aikamoinen karnevaalitunnelma. 99 prosenttia paikalla olijoista on Bidenin kannattajia, Orell kertoo puhelimitse.

Orellin mukaan koko Washingtonin keskusta on laudoitettu umpeen. Siellä täällä on pienempiä yksittäisiä kokoontumisia, joissa pidetään palopuheita Black lives matter -hengessä.

Poliiseja on keskustassa paljon ja poliisi valvoo kaupunkia ilmasta käsin helikopterilla. Tilanne on kuitenkin rauhallinen

– Täällä sekoittuvat jännällä tavalla turhautuneisuus Trumpin kauteen ja toivo siitä, että asiat muuttuvat, Orell kertoo.

Orell kertoo, että koronavirus on perunut perinteiset vaalivalvojaiset. Tuloslaskennan etenemistä seurataan kotoa käsin tai kaupungilla olevilta isoilta näytöiltä.

– Kadunmiesten ja -naisten kanssa keskustellessa on noussut esiin kolme pääteemaa: korona, mustien oikeuden ja kansakunnan jakaantuminen, Orell kertoo.

Ovensuukyselyiden mukaan nämä ovat juuri Bidenin kannattajille tärkeitä teemoja.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Automaattipuhelut kehottivat pysymään kotona

Vaalien suojelemisen päivystyslinjalta kerrottiin The New York Timesille, että ensimmäisten äänestystuntien aikana vaalihäirintä jäi yksittäistapauksiin.

Eri puolilla maata raportoitiin myös kahdenlaisista automatisoiduista puheluista, joista toisessa ihmisiä kehotettiin jäämään kotiin ja toisessa äänestämään keskiviikkona, eli vääränä päivänä.

– Tämä on vain testipuhelu. On aika pysyä kotona. Pysy turvassa ja pysy kotona, naisääni sanoo toisessa puhelussa.

Kyseistä puhelua on Reutersin mukaan soitettu kuukausien ajan, mutta tiistaina niiden määrä kasvoi huomattavasti.

FBI tutkii puheluita. Tiedustelulähteet kertovat The New York Timesin mukaan, ettei ole näyttöä siitä, että puhelut olisivat tulleet vieraan valtion taholta.

Trump esiintyi aiempaa rauhallisemmin

Trump on jo kuukausien ajan kyseenalaistanut vaalien luotettavuutta ja esittänyt valheellisia väitteitä siitä, että postiäänestys olisi vilpillinen.

Hän ei ole suostunut sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon hävitessään ja on sanonut, että äänet pitäisi laskea vaali-iltana, vaikka monella osavaltiolla menee päiviä tai viikkoja niiden laskemisessa.

Trump sanoi kuitenkin yllättäen vaalipäivänä Fox-kanavan Fox & Friends -ohjelman haastattelussa, ettei hän aio julistautua voittajaksi, ennen kuin voitto tulee. Hän myös totesi, “ettei ole syytä pelata pelejä”.

Uutiskanava CNN kertoi tiistaina, että Yhdysvaltain postilaitoksella on ollut ongelmia toimittaa postiääniä ajoissa kriittisissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Viisi näistä osavaltioista, Michigan, Wisconsin, Georgia, New Hampshire ja Maine, eivät hyväksy äänestyspisteiden sulkemisen jälkeen toimitettuja ääniä.

Biden ennakkosuosikki

Vaalien lopputulos on vaikeasti ennustettava. Joe Biden johti vaalien alla kaikkia mielipidemittauksia ja hänen voittoaan pidettiin etukäteen huomattavasti todennäköisempänä kuin presidentti Trumpin toista nelivuotiskautta. Taistosta on kuitenkin tullut hyvin tiukka.

Todennäköistä on, että Biden saa maailmanlaajuisesti enemmän ääniä. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän vuoksi voittaja ei kuitenkaan välttämättä ole se ehdokas, joka saa äänten enemmistön.

Näin kävi vuonna 2016, kun Trumpista tuli presidentti, vaikka demokraattien Hillary Clinton sai noin kolme miljoonaa ääntä enemmän.

Äänestäjät äänestivät oman osavaltionsa valitsijamiehiä, jotka valitsevat myöhemmin ehdokkaan. Lähes kaikissa osavaltioissa vaalin voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen.

Suurimmassa osassa osavaltioita tulos voidaan ennustaa ennakkoon. Vaa’ankieliosavaltioissa ehdokkaiden erot ovat mielipidemittauksissa niin pieniä, että jännitettävää riittää ainakin huomiseen.

Ratkaisevia osavaltioita on noin tusinan verran. Ehdokkaiden kampanjat ovat keskittyneet Pennsylvaniaan, Michiganiin ja Wisconsiniin. Niissä äänet on perinteisesti annettu demokraattien ehdokkaalle, mutta Trump voitti viimeksi kaikki kolme.

Jos Biden pystyy saamaan enemmistön kaikissa Clintonin viimeksi voittamissa osavaltioissa ja saa äänestäjät takaisin demokraattien puolelle tässä kolmikossa, se riittää voittoon.

Nämä kolme osavaltiota alkoivat kuitenkin laskea ennakkoääniä vasta vaalipäivänä, joten niiden tulos voi olla selvillä vasta useiden päivien päästä.

Amerikkalaiset äänestivät eilen myös kongressin vaaleissa. Demokraattien odotetaan säilyttävän enemmistönsä edustajainhuoneessa ja on mahdollista, että puolue saa enemmistön myös senaattiin.