Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ilmoitti vaativansa korkeinta oikeutta keskeyttämään ääntenlaskun ja sanoi voittaneensa vaalit, vaikka kymmenen osavaltion tilanne on vielä auki

Vielä ei tiedetä, mitä presidentin ilmoitus saa aikaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut voittaneensa vaalit ja sanoo vaativansa korkeinta oikeutta keskeyttämään ääntenlaskun.

Tosiasiassa laskematta on yhä runsaasti ääniä, ja jäljellä on vielä kymmenen osavaltiota, joiden tilanne on avoin.

Trumpin ilmoituuksen tullessa hänellä oli 213 valitsijamiestä takanaan ja Joe Bidenillä 220, CNN arvioi.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloslaskenta on edennyt niin kutsutuissa vaa’ankieliosavaltioissa hyvin tiukoissa merkeissä koko yön ja aamun..

CNN:n ennusteen mukaan Biden olisi tuolloin ollut voittamassa vaa’ankieliosavaltioista Virginian, Coloradon, Minnesotan ja New Hampshiren, Trump puolestaan Idahon, Ohion, Teksasin ja Floridan. Nebraskan valitsijamiehet jakautuvat tällä tietoa Trumpille 4-1. Kyseessä on ensimmäinen äänestysalue näissä vaaleissa, jonka voittaa eri puolueen ehdokas kuin viimeksi.

Florida ja Teksas ovat vaalivoiton kannalta erityisen tärkeitä, sillä Floridan voittajalle on tarjolla 29 valitsijamiestä ja Teksasin 38.

Biden puolestaan saattaa ryöstää Trumpilta voiton Arizonassa, jossa demokraatit eivät ole viime vaaleissa menestyneet.

Todennäköisesti vaalit ratkaistaan Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joiden äänistä on laskettu noin puolet. Trump johtaa niissä ja saattaa myös voittaa vaalit laillisesti.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Ennakkoäänet vaikeuttavat seurantaa

Vaalituloksen seuraaminen on tällä kertaa ollut erityisen vaikeaa ennätysmäisen ennakkoäänten määrän vuoksi. Yli 100 miljoonaa amerikkalaista antoi äänensä ennakkoon.

Vaikeus syntyy siitä, että osa osavaltioista laskee ennakkoäänet ennen varsinaisia vaalipäivän ääniä, osa samaan aikaan ja osa jälkeen. Bidenin arvioidaan olevan vahvoilla ennakkoäänissä, Trumpin varsinaisena vaalipäivänä annetuissa äänissä.

Tämän vuoksi ääntenlaskun edetessä voidaan nähdä rajujakin kirejä, kun ennakkoäänien ja varsinaisen vaalipäivän äänien osuus lasketuista äänistä muuttuu. Kirejä on myös nähty, sillä Trump ja Biden ovat olleet vaa’ankieliosavaltioiden johdossa vuorotellen.

Vaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Vaalit sujuneet rauhallisesti

Vaalipäivä sujui ennen Trumpin voitonjulistusta pääosin rauhallisesti siitä huolimatta, että aiemmin pelättiin jopa aseellisten ryhmittymien pelottelevan ihmisiä äänestyspaikoilla.

Epävarmuus vaalituloksesta ja mahdollisista pitkittyneistä oikeustaistelusta on johtanut ennennäkemättömään levottomuuteen vaalin lopputuloksesta ja seurauksista. Rakennuksia on laudoitettu umpeen useissa kaupungeissa mielenosoitusten pelossa. Myös Valkoinen talo aidattiin.

Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell oli varhain aamulla Suomen aikaa Valkoisen talon lähistöllä Black Lives Matter -aukiolla Washingtonissa

– Tällä on joitakin satoja ihmisiä ja aikamoinen karnevaalitunnelma. 99 prosenttia paikalla olijoista on Bidenin kannattajia, Orell kertoo puhelimitse.

Orellin mukaan koko Washingtonin keskusta on laudoitettu umpeen. Siellä täällä on pienempiä yksittäisiä kokoontumisia, joissa pidetään palopuheita Black lives matter -hengessä.

Poliiseja oli keskustassa paljon ja poliisi valvoo kaupunkia ilmasta käsin helikopterilla. Tilanne oli kuitenkin rauhallinen

– Täällä sekoittuvat jännällä tavalla turhautuneisuus Trumpin kauteen ja toivo siitä, että asiat muuttuvat, Orell kertoo.

Orell kertoo, että koronavirus on perunut perinteiset vaalivalvojaiset. Tuloslaskennan etenemistä on seurattu kotoa käsin tai kaupungilla olevilta isoilta näytöiltä.

– Kadunmiesten ja -naisten kanssa keskustellessa on noussut esiin kolme pääteemaa: korona, mustien oikeuden ja kansakunnan jakaantuminen, Orell kertoo.

Ovensuukyselyiden mukaan nämä ovat juuri Bidenin kannattajille tärkeitä teemoja.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Suurlähettiläs jännittää Helsingissä

Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä pieni määrä kutsuvieraita seuraa tuloslähetystä suurelta ruudulta. Suurlähettiläs Robert Pence myhäilee, sillä tunnelma on hyvä ja hänen mukaansa Suomen Yhdysvaltain-suhteet erinomaisessa kunnossa.

Pence on republikaani ja Trumpin nimittämä suurlähettiläs. Politiikkaa hän ei kommentoi suoraan, mutta ilme kertoo paljon.

– Jännitys on nyt asteikoilla nollasta kymppiin kympissä. En halua lähteä kotiin, haluamme vaimoni kanssa jatkaa työtä Suomessa vielä vuosia, Pence sanoo Lännen Medialle.

Neljä vuotta sitten Trumpin voitto merkitsi edelliselle suurlähettiläälle paluuta kotiin. Yhdysvaltain lähettiläät ovat kulloisenkin presidentin valintoja.

Automaattipuhelut kehottivat pysymään kotona

Vaalien suojelemisen päivystyslinjalta kerrottiin The New York Timesille, että ensimmäisten äänestystuntien aikana vaalihäirintä jäi yksittäistapauksiin.

Eri puolilla maata raportoitiin myös kahdenlaisista automatisoiduista puheluista, joista toisessa ihmisiä kehotettiin jäämään kotiin ja toisessa äänestämään keskiviikkona, eli vääränä päivänä.

– Tämä on vain testipuhelu. On aika pysyä kotona. Pysy turvassa ja pysy kotona, naisääni sanoo toisessa puhelussa.

Kyseistä puhelua on Reutersin mukaan soitettu kuukausien ajan, mutta tiistaina niiden määrä kasvoi huomattavasti.

FBI tutkii puheluita. Tiedustelulähteet kertovat The New York Timesin mukaan, ettei ole näyttöä siitä, että puhelut olisivat tulleet vieraan valtion taholta.

Trump esiintyi aiempaa rauhallisemmin

Trump on jo kuukausien ajan kyseenalaistanut vaalien luotettavuutta ja esittänyt valheellisia väitteitä siitä, että postiäänestys olisi vilpillinen.

Hän ei ole suostunut sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon hävitessään ja on sanonut, että äänet pitäisi laskea vaali-iltana, vaikka monella osavaltiolla menee päiviä tai viikkoja niiden laskemisessa.

Trump sanoi kuitenkin yllättäen vaalipäivänä Fox-kanavan Fox & Friends -ohjelman haastattelussa, ettei hän aio julistautua voittajaksi, ennen kuin voitto tulee. Hän myös totesi, “ettei ole syytä pelata pelejä”.

Joe Biden puhui kannattajilleen hieman ennen aamukahdeksaa. Hän sanoi, että uskoo olevansa matkalla vaalivoittoon ja pyysi kannattajiltaan kärsivällisyyttä. Trump puolestaan syytti samaan aikaan jälleen kerran demokraatteja vaalien varastamisesta Twitterissä.

Twitter merkitsi tviitin saman tien mahdollisesti harhaanjohtavaksi.

Uutiskanava CNN kertoi tiistaina, että Yhdysvaltain postilaitoksella on ollut ongelmia toimittaa postiääniä ajoissa kriittisissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Viisi näistä osavaltioista, Michigan, Wisconsin, Georgia, New Hampshire ja Maine, eivät hyväksy äänestyspisteiden sulkemisen jälkeen toimitettuja ääniä.

Biden ennakkosuosikki

Vaalien lopputulos on vaikeasti ennustettava. Joe Biden johti vaalien alla kaikkia mielipidemittauksia ja hänen voittoaan pidettiin etukäteen huomattavasti todennäköisempänä kuin presidentti Trumpin toista nelivuotiskautta. Taistosta on kuitenkin tullut hyvin tiukka.

Todennäköistä on, että Biden saa maailmanlaajuisesti enemmän ääniä. Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän vuoksi voittaja ei kuitenkaan välttämättä ole se ehdokas, joka saa äänten enemmistön.

Näin kävi vuonna 2016, kun Trumpista tuli presidentti, vaikka demokraattien Hillary Clinton sai noin kolme miljoonaa ääntä enemmän.

Äänestäjät äänestivät oman osavaltionsa valitsijamiehiä, jotka valitsevat myöhemmin ehdokkaan. Lähes kaikissa osavaltioissa vaalin voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehet taakseen.

Suurimmassa osassa osavaltioita tulos voidaan ennustaa ennakkoon. Vaa’ankieliosavaltioissa ehdokkaiden erot ovat mielipidemittauksissa niin pieniä, että jännitettävää voi riittää vielä pitkään.

Ratkaisevia osavaltioita on noin tusinan verran. Ehdokkaiden kampanjat ovat keskittyneet Pennsylvaniaan, Michiganiin ja Wisconsiniin. Niissä äänet on perinteisesti annettu demokraattien ehdokkaalle, mutta Trump voitti viimeksi kaikki kolme.

Jos Biden pystyy saamaan enemmistön kaikissa Clintonin viimeksi voittamissa osavaltioissa ja saa äänestäjät takaisin demokraattien puolelle tässä kolmikossa, se riittää voittoon.

Nämä kolme osavaltiota alkoivat kuitenkin laskea ennakkoääniä vasta vaalipäivänä, joten niiden tulos voi olla selvillä vasta useiden päivien päästä.

Amerikkalaiset äänestivät eilen myös kongressin vaaleissa. Demokraattien odotetaan säilyttävän enemmistönsä edustajainhuoneessa ja on mahdollista, että puolue saa enemmistön myös senaattiin.