Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös Michigan kääntyi Bidenille – Trumpin haastaja on nyt lähellä voittoa, mutta oikeudessa tavataan

Joe Biden voitti keskiviikkoiltana kaksi vaa’ankieliosavaltiota. Lisää tuloksia odotetaan tänään.

Demokraattien Joe Biden on voittanut myöhään Suomen aikaa Michiganin osavaltion äänet.

Tuoreimman osavaltiovoiton jälkeen Bidenillä on takanaan 253 valitsijamiestä, kun istuvalla presidentillä Donald Trumpilla heitä on 213. Vaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Ääntenlaskenta on yhä, puolitoista vuorokautta äänestyksen päättymisen jälkeen, kesken useissa osavaltioissa. Suurimman osan niistä tapauksessa voittaja on kuitenkin jo tiedossa.

Sen sijaan Alaskassa, Nevadassa, Georgiassa, Pennsylvaniassa, Arizonassa ja Pohjois-Carolinassa jännitetään yhä äänestyksen kohtaloa.

Tähän mennessä laskettujen äänien perusteella Biden näyttäisi saavan taakseen Nevadan kuusi ja Arizonan 11 valitsijamiestä. Tämä nostaisi valitsijamiesmäärän tarvittavaan 270:een.

Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä, Arizonassa noin 80 000 ääntä ja Nevadassa vain 7 500 ääntä.

Trump johtaa edelleen 16 valitsijamiehen Georgiassa, kun 95 prosenttia äänistä on laskettu, mutta erot ovat täälläkin pienet, vain hieman reilut 30 000 ääntä. Pohjois-Carolinassa Trump johtaa noin 80 000 äänellä ja Pennsylvaniassa noin 160 000 äänellä.

Ennakkoäänten määrä vaikeutti ääntenlaskua

Ääntenlaskun seuraaminen tiedettiin jo ennalta haastavaksi, mikä johtuu osavaltioiden erilaisista äänestyskäytännöistä. Osa osavaltioista sallii ennakkoäänten laskemisen etukäteen, osassa se on puolestaan mahdollista vasta vaalipäivää seuraavana päivänä.

Koska demokraatit ovat republikaaneja innokkaampia ennakkoäänestäjiä ja ennakkoääniä annettiin ennätykselliset yli 100 miljoonaa, vaalitulos näytti vaihtelevan suuresti. Biden oli valtavassa varhaisessa johdossa esimerkiksi Ohiossa ja Georgiassa, joiden ennakkoäänet saatiin varhain, Trump puolestaan vaalit pitkälti ratkaisevissa Michiganissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.

Kaikissa näissä kolmessa osavaltiossa ennakkoäänet laskettiin viimeisenä, mikä näyttäytyy valtavana loppukirinä Bidenille.

Useita oikeusjuttuja vireillä

Presidentti Trump julistautui perusteettomasti vaalivoittajaksi keskiviikkona aamulla yhdeksän jälkeen ja syytti demokraatteja vaalien varastamisesta. Hän vaati ääntenlaskun keskeyttämistä ja myöhemmin WIsconsinin äänten uudelleenlaskentaa.

Ehdokkaiden ero Wisconsinissa oli vainn oin 20 000 ääntä.

Trumpin kampanja on haastanut vaalituloksen oikeuteen myös useissa muissa osavaltioissa ja harkitsee lisää oikeustoimia.