Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden lähempänä voittoa kuin Trump – ratkaisuja saattaa tulla yön aikana

Jos Biden menee yöllä kärkeen Pennsylvaniassa, hän on seuraava presidentti. Bidenin kampanja laskee voittavansa Pennsylvanian lisäksi Nevadan ja Arizonan. Presidentti Trump vaatii ääntenlaskun lopettamista.

Torstain ja perjantain välinen yö voi tuoda ratkaisun Yhdysvaltain presidentinvaaliin.

Katseet kääntyvät Pennsylvaniaan, jossa demokraattien Joe Biden kirii republikaanipresidentti Donald Trumpia jokaisen uuden julkistetun ääniryppään jälkeen.

Kello kymmenen aikaan illalla Trumpin johto oli kutistunut noin 100 000 ääneen, kun ääniä oli laskettavana 500 000.

Jäljellä olevien äänien odotetaan suosivan Bideniä, mutta on vielä epäselvää, riittääkö se eron kuromiseen Pennsylvaniassa.

Bidenin kannattajat valmistautuvat juhliin Washingtonissa

Washingtonin Black Lives Matter -aukiolta oli torstaina suora näkymä Valkoiselle talolle, jonka salossa liehuu Yhdysvaltojen tähtilippu. Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kannattajat ovat viettäneet täällä omaa karnevaaliaan monta päivää.

– Jos Biden voittaa, he juhlivat täällä, kertoo aukiolla paikan päällä oleva Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Torstaina aamulla paikallista aikaa aukio on hiljainen. Paikalle on kokoontunut kymmeniä ihmisiä.

– Tunnelma on rauhallinen ja leppoisa. Mitä pidemmälle ilta etenee, sitä riehakkaammaksi täällä käy, Orell sanoo.

Orell kertoo, että turvatoimet ovat mittavat. Paikalla on runsaasti poliiseja, ja katuja on suljettu.

-Pelättyä aggressiivisuutta ei ole nähty. Joitain yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta se on jäänyt kiivaan sananvaihdon tasolle, Orell sanoo.

Biden johtaa 40 valitsijamiehellä

Bidenin kannattajilla on odotettavaa, sillä Yhdysvaltojen tiistaisten presidentinvaalien ääntenlaskenta jatkuu, eikä presidentti ole vieläkään selvillä.

Bidenillä on tässä vaiheessa takanaan 253 valitsijamiestä, kun istuvalla presidentillä Donald Trumpilla heitä on 213. Vaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Ääntenlaskenta on yhä, puolitoista vuorokautta äänestyksen päättymisen jälkeen, kesken useissa osavaltioissa. Suurimman osan niistä tapauksessa voittaja on kuitenkin jo tiedossa.

Sen sijaan Alaskassa, Nevadassa, Georgiassa, Pennsylvaniassa, Arizonassa ja Pohjois-Carolinassa jännitetään yhä äänestyksen kohtaloa.

Tähän mennessä laskettujen äänien perusteella Biden näyttäisi saavan taakseen Nevadan kuusi ja Arizonan 11 valitsijamiestä. Tämä nostaisi valitsijamiesmäärän tarvittavaan 270:een.

Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä, Arizonassa noin 70 000 ääntä ja Nevadassa vain 12 000 ääntä.

Trump johtaa edelleen 16 valitsijamiehen Georgiassa, kun 95 prosenttia äänistä on laskettu, mutta erot ovat täälläkin pienet, vain hieman alle 13 000 ääntä. Pohjois-Carolinassa Trump johtaa alle 80 000 äänellä ja Pennsylvaniassa noin 100 000 äänellä.

Biden on pitkin päivää ottanut Trumpia kiinni kaikissa muissa osavaltioissa paitsi Arizonassa ja Nevadassa, joissa asetelma on toisin päin. Jos Biden voittaa Pennsylvanian 20 valitsijamiestä, hän voittaa vaalit.

Trumpin voitto vaatii lähes kaikkien jäljellä olevien tiukkojen osavaltioiden voittoa. Hän kestää häviön vain Nevadassa tai Arizonassa, ei molemmissa.

Bidenin kampanja luottavainen

Joe Bidenin kampanjapäällikkö Jen O’Malley Dillon kertoi torstai-iltana Suomen aikaa näkemyksensä ääntenlaskun etenemisestä. Hänen mukaansa Biden tulee voittamaan vaalit. Kampanjaväki arvioi, että lopulta Biden voittaa Nevadan, Arizonan ja Pennsylvanian, ehkä Georgiankin. Jopa Pohjois-Carolina on mahdollisuuksien rajoissa.

Kampanja on analysoinut laskematta olevien äänien alueita ja perustaa optimisminsa siihen.

Trumpin kampanja puolestaan aikoo viedä oikeuteen kaikki Bidenin viime hetkillä voittamat osavaltiot vaalivilpin takia. Trump tviittasi asiasta.

Bidenin kampanjan mukaan Trumpilla ei ole mitään keinoja menestyä oikeudessa. Puheillaan hän voi ainoastaan aiheuttaa sekasortoa ja viivästyttää ääntenlaskua.

-Pyydämme kärsivällisyyttä. Ääntenlasku etenee, mutta se vie aikaa, sanoi O’Malley Dillon.

Ennakkoäänten määrä vaikeutti ääntenlaskua

Ääntenlaskun seuraaminen tiedettiin jo ennalta haastavaksi, mikä johtuu osavaltioiden erilaisista äänestyskäytännöistä. Osa osavaltioista sallii ennakkoäänten laskemisen etukäteen, osassa se on puolestaan mahdollista vasta vaalipäivää seuraavana päivänä.

Koska demokraatit ovat republikaaneja innokkaampia ennakkoäänestäjiä ja ennakkoääniä annettiin ennätykselliset yli 100 miljoonaa, vaalitulos näytti vaihtelevan suuresti. Biden oli valtavassa varhaisessa johdossa esimerkiksi Ohiossa ja Georgiassa, joiden ennakkoäänet saatiin varhain, Trump puolestaan vaalit pitkälti ratkaisevissa Michiganissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.

Kaikissa näissä kolmessa osavaltiossa ennakkoäänet laskettiin viimeisenä, mikä näyttäytyy valtavana loppukirinä Bidenille.

Useita oikeusjuttuja vireillä

Presidentti Trump julistautui perusteettomasti vaalivoittajaksi keskiviikkona aamulla yhdeksän jälkeen ja syytti demokraatteja vaalien varastamisesta. Hän vaati ääntenlaskun keskeyttämistä ja myöhemmin Wisconsinin äänten uudelleenlaskentaa.

Ehdokkaiden ero Wisconsinissa oli vain oin 20 000 ääntä.

Trumpin kampanja on haastanut vaalituloksen oikeuteen myös useissa muissa osavaltioissa ja harkitsee lisää oikeustoimia.

Esimerkiksi Georgiassa on nostettu oikeusjuttu siitä, että vaalityöntekijän kerrotaan vahingossa sekoittaneen laskettuja ja laskemattomia äänestyslomakkeita keskenään. Kyse on muutamista äänistä.

-Oikeudenkäynnin tarkoitus on lyhyellä tähtäimellä muuttaa narratiivia Bidenin mahdollisesta voitosta keskusteluun laiminlyönnistä tai jopa petoksesta äänestyksessä, oikeustieteen professori Franita Tolson sanoi CNN:lle.

Toinen CNN:lle puhunut oikeustieteen professori Rick Hansen puolestaan piti oikeusjuttuja enemmän pr-työnä kuin vakavasti otettavina. Hän sanoo, etteivät ne liity yhteenkään sellaiseen ongelmaan, joka johtaisi äänimäärän kyseenalaistamiseen.

Oikeustieteen professori Justin Levitt puolestaan kutsui osaa jutuista naurettaviksi.

-Yhdessä sanotaan, että koska ihmisiä ei viety postiäänestyslaatikoiden äärelle, laskenta on lopetettava. Häh, Levitt sanoo CNN:lle.

Asiantuntijat arvioivat, että vain yksi haasteista voi menestyä. Se koskee Pennsylvanian asettamaa takarajaa äänten vastaanottamiselle ja voi vaikuttaa pariintuhanteen vaalipäivän jälkeen perille saapuneeseen ääneen.

Jotta oikeusjutulla olisi jotain merkitystä, Pennsylvanian pitää olla vaalien ratkaiseva osavaltio ja Trumpin sekä Bidenin äänisaaliiden eron täytyy olla enintään joitakin kymmeniä tuhansia.

Juttu päivitetty 5.11.2020 kello 22.44