Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Republikaanivaikuttajat paheksuivat Trumpin väitteitä vaalivilpistä – Selvä enemmistö yhdysvaltalaisista ei hyväksy Trumpin julistautumista voittajaksi

Republikaanien entinen presidenttiehdokas Mitt Romney vaati, että kaikki äänet on laskettava. Osa republikaaneista on myös lähtenyt tukemaan Trumpin valheellisia väittämiä vaalivilpistä.

Monet istuvan presidentin Donald Trumpin oman republikaanipuolueen merkittävät henkilöt ovat tuominneet presidentin puheet epärehellisistä vaaleita ja kehottaneet kansalaisia kärsivällisyyteen sekä odottamaan ääntenlaskun tulosta.

Pitkän linjan republikaanivaikuttaja ja entinen kuvernööri Chris Christie paheksui Trumpin väitteitä ja vaati todisteita puheille varastetuista vaaleista.

– Emme ole kuulleet tänään mitään todisteita, Christie sanoi ABC Newsille sanomalehti The Guardianin

mukaan.

Michiganin republikaanien kongressiedustaja Paul Mitchell vaati, että kaikki lailliset äänet on laskettava.

– Kaikki muu vahingoittaa vaaliemme rehellisyyttä ja on vaarallista demokratialle, Mitchell totesi.

Trump on herättänyt laajaa paheksuntaa perättömillä puheilla vilpillisistä vaaleista. Hän on esittänyt väitteitä sekä ennen että jälkeen vaalipäivän. Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaan pitämässään tiedotustilaisuudessa hän syytti vaaleja jälleen vilpillisiksi ja demokraatteja äänten varastamisesta. Trump ei esittänyt mitään todisteita väitteilleen.

Useat Yhdysvaltalaiset televisiokanavat katkaisivat Trumpin puheen kesken tilaisuuden ja siirtyivät studioon, jossa ankkurit kertoivat Trumpin puheiden olevan valheellisia.

Entinen republikaanien presidenttiehdokas vaati kaikkien äänten laskemista

Trumpin paheksujien joukossa on myös entinen republikaanien presidenttiehdokas ja Utahin senaattori Mitt Romney.

Hänen mukaansa kaikkien äänien laskemien on olennaista demokratiassa ja prosessi on monesti pitkä.

– Kaikki äänet lasketaan. Jos esiintyy väitteitä säännönvastaisesta toiminnasta, ne tutkitaan ja viime kädessä ratkaistaan oikeudessa, Romney kirjoitti Twitterissä.

Republikaanipuolueessa on myös henkilöitä, jotka ovat asettuneet puolustamaan Trumpin perättömiä väitteitä epärehellisistä vaaleista, mutta hekään eivät ole esittäneet todisteita.

Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ei kommentoinut tuoreeltaan Trumpin perjantaina esittämiä väitteitä.

Yhdysvaltalaiset eivät usko laajasti Trumpin väitteitä vilpistä

Selvä enemmistö yhdysvaltalaisista ei hyväksy Donald Trumpin julistautumista ennenaikaisesti vaalien voittajaksi. Asia selviää uutistoimisto Reutersin ja tutkimuslaitos Ipsosin mielipidetiedustelussa.

Trump julistautui jo keskiviikkona pitämässään puheessa vaalien voittajaksi.

Ainoastaan 16 prosenttia kyselyyn vastanneista hyväksyi Trumpin julistautumisen vaalien voittajaksi. Demokraattinen kannattajista asian hyväksyi seitsemän prosenttia ja republikaaneista 30 prosenttia.

Kysely osoitti myös sen, että yhdysvaltalaiset eivät usko laajasti Trumpin väitteitä, joiden mukaan vaalit olisivat epärehelliset. Suurin osa kyselyyn vastanneista haluaa, että kaikki äänet lasketaan ennen kuin vaalien voittaja julistetaan.

Kyselyyn vastasi 1 115 ihmistä eri puolilla Yhdysvaltoja, ja se toteutettiin 4–5. marraskuuta. Vastanneista 524 oli demokraateja ja 417 republikaanien kannattajia. Gallupin virhemarginaali oli kuusi prosenttiyksikköä.