Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisien kuvaamista rajoittava uusi laki kuohuttaa Ranskaa, jossa on paljastunut useita poliisin väkivaltaisuuksia

Emmanuel Macron tuomitsi musiikkituottaja Michel Zeclerin pahoinpitelyn häpeälliseksi.

Ranskassa neljää poliisia syytetään noin viikko sitten tapahtuneesta mustan musiikkituottajan Michel Zeclerin pahoinpitelystä Pariisissa, kertoi AFP.

Heistä kaksi oli maanantaina yhä pidätettyinä ja kaksi vapaana takuita vastaan. Pidätetyistä poliiseista toinen on 44-vuotias ja tehnyt lähes 20-vuotisen moitteettoman uran ja toinen on 23-vuotias.

Pariisin syyttäjä Remy Heitzin mukaan poliiseja syytetään ainakin rasistisesta kielenkäytöstä ja tarpeettomasta voimankäytöstä.

Tuhannet ihmiset protestoivat lauantaina ympäri Ranskaa parlamentin viime viikolla hyväksymää uutta turvallisuuslakia vastaan.

Pariisissa protestit olivat osin väkivaltaisia ja niissä loukkaantui sisäministeri Gérald Darmaninin mukaan 98 poliisia.

Lakimuutos kieltäisi poliisien ja sotilaiden tunnistettavien kuvien ja videoiden jakamisen sosiaalisessa mediassa, jos julkaisijan tulkitaan halunneen aiheuttaa kuvattaville vahinkoa. Julkaisemisesta voitaisiin tuomita vuodeksi vankeuteen ja 45 000 euron sakkoihin.

Presidentti Emmanuel Macronin LREM-puolueen ajamaa lakimuutosta on perusteltu poliisin työskentelyn turvaamisella.

Laki vaarantaa toimittajien työn

Macronia on vaadittu Ranskassa perumaan lakimuutos, joka odotaa vielä senaatin sekä perustuslakituomioistuimen hyväksynnän.

EU ja ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet Ranskan uuden lain uhkaavan perusoikeuksien toteutumista ja median työskentelyä.

Ranskalaisilla on hyvässä muistissa, että sekä Macron että hänen sisäministerinsä Darmanin ovat aiemmin kyseenalaistaneet ongelmien esiintuomisen tuomitsemalla poliisiväkivalta-sanan käytön.

Macron tuomitsi Zeclerin pahoinpidelleiden poliisin toiminnan Twitterissä jyrkästi.

– Se on meille häpeäksi.– Ranska ei saa koskaan päästää vihaa tai rasisimia valloilleen, hän kirjoitti.

Useita videoita väkivallasta

Julkisuuteen tulleet videot ovat kuitenkin paljastaneet Ranskassa useita tapauksia liittyen poliisiväkivaltaan.

Viime viikolla Pariisissa tuli ilmi Zeclerin pahoinpitelyn lisäksi toinen poliisin liialliseen voimankäyttöön liittyvä tapaus.

Viikko sitten käynnistyi tutkinta liittyen videoihin, joiden perusteella poliisia epäillään ihmisten pahoinpitelystä siirtolaisten telttaleirin häätämisessä.Videoilla poliisi lyö protestoijia, ja sisäministeri Darmanin sanoi tallenteita “shokeeraaviksi”.

Ranskan poliisi Amnestyn vanha tuttu

Vuoden alussa julkisuuteen levisivät ohikulkijoiden kuvaamat videot Pariisissa tapahtuneesta pidätyksestä, jonka takia kuoli 42-vuotias skootterilähetti Cédric Chouviat.

Poliisit painoivat Chouviat’a maahan vaikka hän sanoi tukehtuvansa. Hän kuoli kaksi päivää myöhemmin. Hänen kurkunpäänsä oli murtunut. Kolme poliisia on syytteessä surmasta.

Pahoinpidelty Zecler on huomauttanut, että ilman videota hän istuisi itse vankilassa poliisien sijasta.

Amnesty Internationalin tänä vuonna julkaistun raportin mukaan Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa erityisesti siirtolaisia kohtaan ja keltaliivien protesteissa. Poliisien ammattiliiton mukaan väkivaltaan syyllistyvät yksittäisen poliisit, mutta tutkijoiden mukaan ongelma läpäisee poliisi-instituution.