Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Skotlanti repii itseään irti Britanniasta brexitin ja koronapandemian siivittämänä

Historiallisen suosittu pääministeri Nicola Sturgeon ajaa päättäväisesti ensi vuonna järjestettävää kansanäänestystä itsenäisyydestä.

Skotlanti vie tarvittaessa itsenäistymisäänestyksen järjestämisen oikeuteen, jos Britannian pääministeri Boris Johnson asettuu asiassa yhä poikkiteloin. Skotlannin aluehallituksen pääministerin Nicola Sturgeonin äänenpainot kansanäänestyksestä kovenevat.

Selkeä enemmistö skotlantilaisista kannattaa itsenäisyyttä. Heidän määränsä lisääntyy, kun brexitistä tulee totta.

Uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä kaavaillaan järjestettäväksi ensi vuonna toukokuun aluevaalien jälkeen.

Sturgeon sanoi maanantaina puolueensa edustajille, että maan uuden hallinnon alkuvaihe olisi sopiva ajankohta äänestykselle, kertoi Reuters.

Uusimpien mielipidekyselyjen mukaan suurin osa skotlantilaisista kannattaa itsenäisyyttä eikä suunta ole kääntymässä. Ensi vuosi on merkittävä, kun skotlantilaisten vastustama brexit eli Britannian EU-ero astuu todella voimaan.

Skotlannin itsenäisyyshanke on Sturgeonin johtaman Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtoajatus. SNP:lle ennakoidaan murskamenestystä toukokuun aluevaaleissa, mitä pääministeri Sturgeon pitää mandaattina itsenäisyysäänestykselle.

Skotlantilaiset äänestivät ei

Skotlanti torjui itsenäistymisen vuonna 2014 järjestetyssä äänestyksessä yli 55 prosentin äänienemmistöllä.

Johnson on toistuvasti vedonnut skotlantilaisten jo ilmaisseen kantansa asiaan perustellessaan, miksi Skotlannin tulisi pysyä osana Britanniaa Englannin, Pohjois-Irlannin ja Walesin kanssa.

Reilussa puolessa vuosikymmenessä moni asia on kuitenkin muuttunut. Skotlantilaiset kokevat, että heidät irrotetaan EU:sta vastoin tahtoa.

2016 brexit-äänestyksessä selkeä enemmistö, 62 prosenttia, skotlantilaisista äänesti EU:hun jäämisen puolesta.

Kaiken lisäksi itsenäistymisäänestyksen alla kaksi vuotta aiemmin brittihallitus kehotti skotteja äänestämään itsenäisyydelle ei, jos nämä mielivät pysyä EU:ssa.

Sturgeonilla 73 prosentin kannatus

Brexitin lisäksi koronaviruspandemia on vahvistanut kannatusta itsenäistymisestä.

Siinä missä Sturgeon nauttii ennätysmäistä suosiota Skotlannissa ja muualla Britanniassa, Johnson on Skotlannissa epäsuosittu.

Huolimatta siitä, että kuolleisuus covid-19-tautiin on ollut marraskuussa Skotlannissa selvästi Englantia suurempi, kolme neljästi skotlantilaisesta sanoo Sturgeonin hoitaneen pandemian hyvin, kun vain viidennes sanoo samaa Johnsonista, kertoi BBC.

Laillisen kansanäänestyksen järjestäminen on kuitenkin riippuvainen Britannian hallituksesta. Asiaa ei ole ikinä testattu oikeudessa.

– Kiistaton itsemääräämisoikeus ei saa eikä voi olla kiinni Westminsterin tahdosta, sanoi Sturgeon BBC:lle.