Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wuhanin tuoretoreilla elämä on palautunut lähes normaaliksi – "Minä en pelkää – mitä pelättävää täällä on?"

Wuhanissa ei ole todettu yhtään paikallista koronavirustartuntaa usean kuukauden aikana.

Ihmiset tungeksivat joulukuisena aamuna Wuhanin tuoretorilla Kiinassa. He ovat tulleet ostamaan tuoreita vihanneksia, kalaa, sammakoita ja kilpikonnia.

Lähes vuosi sen jälkeen, kun Wuhanissa todettiin ensimmäiset koronavirustartunnat, elämä kaupungissa on palautunut miltei normaaliksi.

Kala- ja vihanneskauppias Nie Guangzhen leikkaa kapealla kadulla sijaitsevassa liikkeessään kaloja.

– Minä en pelkää – mitä pelättävää täällä on? Ni sanoo.

Tämän hetkisen tiedon mukaan koronavirus lähti leviämään lähes vuosi sitten juuri tällaiselta torilta, jossa myydään perinteisten torituotteiden lisäksi myös villieläimiä.

Voimakkaat eristystoimet

Viranomaiset sulkivat tuoretorit vuoden alussa, kun oli selvinnyt, että osa tartunnan saaneista oli torikauppiaita.

Tästä alkoi synkkä ajanjakso 11 miljoonan asukkaan Wuhanissa. Koronavirustartunnat nousivat nopeasti 50 000:een, ja lähes 4 000 ihmistä kuoli viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Viranomaiset ryhtyivät koviin toimiin ja kaupunkiin määrättiin erittäin tiukka yli kaksi kuukautta kestänyt karanteeni. Sen aikana terveysviranomaiset muun muassa kiersivät ovelta ovelle mittaamassa asukkaiden ruumiinlämmön ja suurin osa kaupungin sisäisestä liikenteestä kiellettiin.

Wuhaniin rakennettiin hyvin nopeasti myös kaksi pelkästään koronaviruspotilaiden hoitoon keskittynyttä sairaalaa. Viruksen leviämistä hillittiin eristämällä 16 Wuhanin lähellä olevaa kaupunkia.

Media korostanut Kiinan onnistumista

Tehokkaat toimenpiteet tuottivat tulosta. Wuhanissa ei ole todettu usean kuukauden aikana yhtään paikallista koronatartuntaa. Kiinassa on toteutettu laajoja joukkotestauksia ja maan rajoja on valvottu tarkasti.

Nyt Wuhan muistuttaa mitä tahansa Kiinan kaupunkia, jossa ihmiset kiertelevät ostoskaduilla ja ravintolat ovat taas täynnä. Kasvomaskin käyttäminen ei ole pakollista, mutta suurin osa käyttää sitä.

– Kaipasin todella paljon iloista elämää, jolloin voi käydä esimerkiksi shoppailemassa ja syömässä ystävien kanssa, 27-vuotias Hu Hang kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersille iltatorilla.

Kiinan mediassa on puhuttu viime aikoina paljon maan onnistuneesta koronaviruksen tukahduttamisesta. Kesäkuussa katuruokaa myyvän liikkeensä uudelleen avannut Li kertoo, että hän on saanut televisiosta kuvan, että ulkomailla ihmisten terveyttä ei laiteta etusijalle.

– Ulkomaiden ideologia ei ole niin hyvä kuin Kiinan, Li sanoo.

Ihmiset pelkäsivät palata kaupungille

Vaikka ihmiset ovat palanneet Wuhanin kaduille, Li ja muut yrittäjät kertovat, että tilanne ei ole vielä palautunut normaaliksi.

– Tilanne ei ole erinomainen. Se on edelleen paljon huonompi kuin muutama vuotta sitten, Li sanoo.

Hänen mukaansa liiketoiminta kärsi, koska ihmiset pelkäsivät palata normaaliin elämään eristyksen jälkeen. Torilla työskentelevä Ni ei ole huolissaan viruksesta, koska hän pitää hyvää huolta hygieniasta. Hän kertoo aikovansa jatkaa vaatteidensa desinfiointia ja keittämistä.