Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antaako kaksi rokoteannosta vai yksi annos kaksinkertaiselle määrälle ihmisiä? Britanniassa heräsi keskustelu rokotestrategiasta

Entinen pääministeri Tony Blair esittää, että aluksi pitäisi rokottaa mahdollisimman moni yhdellä annoksella. Hallitusta neuvova asiantuntija sanoo kuitenkin, että strategian muuttaminen olisi liian iso riski.

Kun maan koronatilanne on hyvin vaikea, rajoitustoimet äärimmillään ja rokotteita rajatusti, miten rokotukset pitäisi jakaa?

Britanniassa tähän rokotusstrategiaa koskevaan keskusteluun tuli keskiviikkona aivan uusi kulma.

Kaikkia johtavia koronarokotteita on kliinisten tutkimusten perusteella annettava kaksi annosta, jotta saavutetaan täysi teho. Tämä tarkoittaa, että rajallisista rokote-eristä tulee aina varata kaksi annosta rokotettavaa kohden.

Toinen rokote tulisi antaa noin kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä, jotta saavutetaan täysi teho.

Mutta jos jo yksi annos antaa merkittävän suojan, pitäisikö mieluummin antaa aluksi vain yksi annos kaksinkertaiselle määrälle ihmisiä? Pitäisi, sanovat “yhden rokotuskerran mallin” kannattajat.

Mahdollisimman monta mahdollisimman nopeasti

Idean ydin on siis mahdollisimman monen ihmisen rokottaminen yhdellä rokotteella mahdollisimman nopeasti.

Yhden rokotuskerran mallin näkyvimpiä puolestapuhujia ovat maan entinen pääministeri Tony Blair sekä terveysministeriön entinen johtaja, professori David Salisbury.

Blair kertoi näkemyksestä keskiviikkona Independent-sanomalehdessä ilmestyneessä kirjoituksessaan, minkä jälkeen keskustelu levisi mediassa nopeasti.

Yhden rokotteen mallia Blair puolustaa sillä, että taloudelliset ja kansanterveydelliset vahingot kasvavat ensi kevääseen mennessä jättiläismäisiksi, jos rokotteita annetaan kahden rokotuskerran mallilla.

Blair sanoo, että jo ensimmäinen rokotuskerta tuo “merkittävää” suojaa koronatartuntoja ja vakavaa koronavirustautia vastaan.

BBC:n haastattelussa Blair tarkensi, että jos teho on yli 50-prosenttinen, yhden rokotuskerran mallille on “hyvin vahvat” perusteet.

Valtaosalle yksi rokote jo helmikuuhun mennessä?

Jos Astrazenecan rokote saa lähipäivinä luvan Britanniassa, eri valmistajien rokotteita arvioidaan tammikuun loppuun mennessä olevan maassa käytettävissä vajaat 20 miljoonaa annosta.

– Meidän tulisi harkita kaikkien annosten käyttämistä ensimmäiseen rokotuskertaan, Blair ehdotti Independentissä.

20 miljoonan annoksen kohdalla tämä tarkoittaisi yhtä montaa rokotettavaa kymmenen miljoonaan rokotettavan sijaan.

Blair katsoo, että vielä helmikuunkin rokote-erät tulisi käyttää ensimmäisiin annoksiin. Tehosteannoksina tulisi käyttää vasta myöhempiä rokote-eriä, kun tuotanto ehtii vastata tarpeeseen.

Blairin mukaan tällä strategialla saattaisi olla mahdollista tarjota yhtä rokoteannosta valtaosalle Britannian väestöstä jo helmikuun loppuun mennessä.

“Muutos olisi liian suuri riski”

Yhden rokotteen malli tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvat saisivat aluksi heikomman suojan koronatartunnoilta ja vakavalta koronavirustaudilta. Toisaalta kaksinkertainen määrä ihmisiä saisi jonkinasteisen suojan.

Britanniassa on tähän saakka rokotettu Pfizerin ja Biontechin valmisteella. Sen myyntilupa perustuu tehon ja haittojen väliseen puntarointiin, ja se koskee nimenomaan kahden rokotteen mallia.

Jotta yhden rokotuskerran tehoa ja haittoja voitaisiin arvioida, tulisi sitä koskevaa tutkimustietoa saada paljon lisää, huomautti hallituksen tieteelliseen neuvonantajaryhmään kuuluva professori Wendy Barclay

Guardianin

artikkelissa keskiviikkona.

Hän katsoo, että rokotestrategian muuttaminen olisi tässä vaiheessa liian suuri riski.