Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neuvottelut EU:n ja Britannian brexit-kauppasovusta jatkuivat yön läpi – Pääministeri Boris Johnson pitää tiedotustilaisuuden aattoaamuna

Britannian ja EU:n neuvotteluja kauppasopimuksesta jatkettiin koko yön.

Euroopan unionin ja Britannian väliset neuvottelut brexit-kauppasovusta jatkuivat läpi yön.

BBC:n mukaan Britannian pääministeri Boris Johnsonin on trakoitus pitää tiedotustilaisuuden neuvottelujen onnistumisesta Suomen aikaa noin kello 10.

Tätä ennen Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelevat asiasta vielä puhelimitse. BBC kertoo, että viimeisen keskustelun tarkoituksena on sinetöidä sopimus.

Hankalimpana sovittavana kohtana on ollut Britannian vesillä tapahtuvaan kalastukseen liittyvistä yksityiskohdista sopiminen.

Jos sopimus on syntynyt, se siirtyy seuraavaksi EU-maiden hyväksyttäväksi. Aika on käymässä vähiin, sillä brexitin siirtymäkausi loppuu joulukuun 31. päivä.

Toiveet kauppasopimuksen syntymisestä heräsivät keskiviikkoiltana, kun useat kansainväliset uutistoimistot kertovat, että Britannia ja Euroopan unioni ovat pääsemässä sopuun siitä. Useiden uutistoimistojen mukaan neuvottelut historiallisesta kauppasopimuksesta olivat edenneet viimeiseen vaiheeseen.

EU kehotta jäsenmaitaan valmistautumaan tulevan kauppasopimuksen toimeenpanoon 1. päivä tammikuuta, kertoivat toisistaan riippumattomat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.

Reutersin arvioi illalla, että sopimus voi syntyä parhaassa tapauksessa jopa tuntien sisällä.

– Näyttää siltä, että sopimus on melkein syntynyt. Kysymys on siitä, julkistetaanko se tänään vai huomenna, kertoi nimettömänä pysyttelevä diplomaattilähde Reutersille keskiviikkoiltana.

Iso-Britannian hallituksen lähde totesi varovaisemmin uutistoimistolle, että “neuvottelut ovat käynnissä”. EU-virkamieslähde puolestaan kehottaa varovaisuuteen todeten Reutersille, että neuvottelu voivat kääntyä kumpaan tahansa suuntaan.

Juttu päivittyy.