Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian ja EU:n hankalat neuvottelut päättyivät vihdoin jouluaattona brexit-kauppasopuun – "Eurooppa voi nyt jatkaa eteenpäin"

Euroopan unioni ja Britannia ovat vihdoinkin päässeet brexit-kauppasopuun. Neuvottelut etenivät viimeiseen vaiheeseen keskiviikkoiltana, jatkuivat läpi yön ja vielä jouluaattona liki alkuiltaa. EU-komissio ja Britannian pääministeri Boris Johnson kertoivat jouluaattona myöhään iltapäivällä, että osapuolet ovat saaneet neuvottelut onnistuneesti päätökseen.

Euroopan unionin ja Britannian väliset, yli aattoyön kestäneet neuvottelut brexit-kauppasovusta ovat vihdoin tuottaneet tulosta. Osapuolet ovat päässeet jouluaattona iltapäivällä vihdoin kauppasopuun.

Brtiannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komissio tiedottivat asiasta jouluaattona iltapäivällä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen. Hän myös kertoi tuntevansa helpotusta siitä, että neuvottelut ovat vihdoin ohi, sillä ne olivat hänen mukaansa erittäin vaikeat.

Ursula von der Lyenin mukaan Eurooppa voi nyt jatkaa eteenpäin.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin piti tiedottaa neuvotteluiden onnistumisesta jo aattoaamuna. Ilmoitus kuitenkin viivästyi sopimuksen yksityiskohtien hiomisen takia.

BBC:n mukaan neuvotteluissa ilmeni viime hetken ongelma, joka koski kalastusta. Sopu oli ilmeisesti saatu aikaan yleistasolla, mutta aattopäivänä osapuolet hieroivat vielä yksityiskohtiin ja täytäntöönpanoon liittyviä seikkoja.

Sopimus siirtyy seuraavaksi EU-maiden hyväksyttäväksi. Aikataulu on tiukka, sillä brexitin siirtymäkausi loppuu joulukuun viimeinen päivä.

Lue myös: EK: Britannian ja EU:n kauppasopu on voitto myös Suomelle

Lue myös: Eurooppaministeri Tuppurainen: Sopimus eduskuntaan mahdollisimman pian ennen vuodenvaihdetta

Jos kauppasopua ei olisi syntynyt, Britannian ja EU:n kaupassa olisivat astuneet 1. tammikuuta 2021 voimaan Maailman kauppajärjestö WTO:n määräykset tuonnista ja viennistä.

WTO:n määräämät kauppaehdot olisivat tienneet muun muassa korkeita tullimaksuja useille tuotteille. Britanniasta tuotavien ja sinne vietävien tavaroiden hinta olisi noussut, ja myynti olisi ollut hankalampaa.

Suurimmat maksut olisivat koskeneet elintarvikkeita. Ison kolauksen olisi kokenut myös autoteollisuus, joka on tärkeä osa Britannian vientiä. WTO:n mukainen tulli autoille on kymmenen prosenttia.

WTO:n sääntöjen mukaan myös mahdolliset verot olisivat koskeneet automaattisesti tuontia ja vientiä EU:n ja Britannian välillä.

Toiveet kauppasopimuksen syntymisestä heräsivät keskiviikkoiltana, kun useat kansainväliset uutistoimistot kertovat, että Britannia ja Euroopan unioni ovat pääsemässä sopuun siitä. Useiden uutistoimistojen mukaan neuvottelut historiallisesta kauppasopimuksesta olivat edenneet viimeiseen vaiheeseen.

EU kehotta jäsenmaitaan valmistautumaan tulevan kauppasopimuksen toimeenpanoon 1. päivä tammikuuta, kertoivat toisistaan riippumattomat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.

Reutersin arvioi illalla, että sopimus voi syntyä parhaassa tapauksessa jopa tuntien sisällä.

– Näyttää siltä, että sopimus on melkein syntynyt. Kysymys on siitä, julkistetaanko se tänään vai huomenna, kertoi nimettömänä pysyttelevä diplomaattilähde Reutersille keskiviikkoiltana.