Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-ministerivaliokunta puoltaa EU:n ja Britannian välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen hyväksymistä

Eduskunnan suuri valiokunta päättää eduskunnan kannasta etäkokouksessa tänään.

Eduskunnan suuri valiokunta käsittelee tänään iltapäivällä etäkokouksessaan EU:n ja Britannian välistä kauppa- ja yhteistyösopimusta. Tarkoituksena on selvittää, kannattaako valiokunta valtioneuvoston ehdottamaa Suomen kantaa, jonka mukaan Suomi äänestää sopimuksen hyväksymisen puolesta EU:n neuvostossa. Siitä ei odoteta olevan erimielisyyttä.

Valtioneuvoston kannasta päätti EU-ministerivaliokunta aamupäivällä kirjallisessa menettelyssään. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) esittelee valtioneuvoston kannan suurelle valiokunnalle, jonka jälkeen valiokunta ottaa siihen kantaa eduskunnan puolesta.

EU-ministerivaliokunta totesi, että Euroopan komission ja Britannian neuvottelema kauppa- ja yhteistyösopimus sekä sitä täydentävät erilliset sopimukset tietoturvasta ja ydinenergia-alan yhteistyöstä ovat EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia.

– Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että uutta kauppa- ja yhteistyösopimusta voidaan alkaa soveltaa heti vuoden vaihteessa. Sopimus ei vastaa EU-jäsenyyttä, mutta on tässä tilanteessa sekä EU:n että Britannian etu ja paljon parempi vaihtoehto kuin sopimukseton tila, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen totesi.

Eduskunnan on käsiteltävä asia ennen EU:n neuvoston päätöstä sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta. STT:n mukaan jäsenmaista koostuva ministerineuvosto päättää asiasta kirjallisella menettelyllä tiistain aikana.

EU-komission ehdotuksen mukaan väliaikainen järjestely kestää helmikuun loppuun. Siihen mennessä sopimus on määrä saada virallisesti hyväksytyksi.

Tavarakauppa jatkuu ilman tulleja

EU ja Britannia pääsivät kauppa- ja yhteistyösopimuksesta sopuun jouluaattona pitkien neuvottelujen jälkeen.

Sopimus takaa sen, että tavarakauppa Britannian ja EU:n välillä jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä, vaikka Britannia ei ole enää tammikuun alusta kuulu EU:n sisämarkkina-alueeseen eikä tulliliittoon. Tuotteiden on kuitenkin oltava asianmukaisten alkuperäsääntöjen mukaisia. Byrokratia erilaisine tarkastus- ja selvitysvaatimuksineen lisääntyy.

Sen sijaan palvelut on rajattu valtaosin sopimuksen ulkopuolelle. Siten EU-maiden ammatinharjoittajien oikeus toimia Britanniassa on jatkossa nykyistä rajatumpi. Britannia jää myös pois Erasmus-ohjelman opiskelijavaihdosta.

Osapuolet ovat sopineet ylläpitävänsä korkeatasoisia normeja esimerkiksi ympäristönsuojelussa, sosiaaliturvassa ja työntekijöiden oikeuksissa, verotuksen läpinäkyvyydessä ja valtiontukien sääntelyssä.

Sopimus ei kata ulkopolitiikkaa, ulkoista turvallisuutta eikä puolustusyhteistyötä.

Sopimuksen perusteella EU luopuu neljäsosasta kalastuskiintiöstään Britannian vesillä. Viiden ja puolen vuoden ylimenoajan jälkeen kiintiöistä sovitaan vuosittain.

Britannian ero EU:sta toteutui viime helmikuun alussa, mutta siirtymäaikana kaupankäynnissä sekä tavaroiden ja ihmisten liikkuvuudessa on käytännössä noudatettu jäsenyyden aikaisia sääntöjä. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa, jolloin aletaan soveltaa nyt neuvoteltua kauppa- ja yhteistyösopimusta.