Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman ainoa ydinrahtilaiva on kohta Suomenlahdella – Alus on matkalla korjattavaksi Pietariin

Sevmorput menetti potkuristaan lavan Afrikan länsipuolella. Laivan piti kuljettaa Venäjän uuden tutkimusaseman moduuleja Etelämantereelle.

Maailman ainoa ydinrahtilaiva Sevmorput on aivan pian saapumassa Suomenlahdelle.

Laivaliikennettä rekisteröivän Marinetraffic-palvelun mukaan venäläisalus oli tiistaina iltapäivällä Hiidenmaan luoteispuolella. Laivan kurssi oli kohti koillista ja nopeus runsaat 12 solmua.

Aluksen kulkua voi seurata tästä linkistä.

Reittiennuste kertoo aluksen pääsevän määränpäähänsä Pietariin keskiviikkona aamupäivällä.Siellä Sevmorputia odottavat merkittävät korjaukset.

Alus ei päässyt satamaan Angolassa

Edellisen kerran Sevmorput kävi Suomenlahdella syyskuussa.

Tuolloin se toi Pietariin 200 kylmäkontillista Kamtsatkan niemimaalla lastattua Tyynenmeren kalaa. Samalla aluksen kyytiin lastattiin Venäjän uuden antarktisen tutkimusaseman moduuleja, jotka laivan oli määrä kuljettaa Etelämantereelle.

Ollessaan lokakuussa Afrikan länsipuolella laiva menetti kuitenkin yhden lavan potkuristaan. Syystä ei ole tietoa.

Koska kyseessä on ydinkäyttöinen alus, hyvin harvat maat päästävät sitä satamiinsa. Niinpä korjauksiin ei päästy esimerkiksi Angolaan, jonka rannikolla haveri sattui.

Potkurin korjaaminen merellä on käytännössä mahdotonta, joten aluksen piti ottaa suunta kohti Pietaria.

Aseman rakentaminen siirtyy

Tapaus tarkoitti samalla, että Venäjän suunnitelmat vuonna 1957 perustetun Vostok -tutkimusaseman uusimiseksi siirtyvät. Aseman rakentaminen piti aloittaa tänä vuonna, kun Etelämantereen “löytämisestä” tuli täyteen 200 vuotta.

Antarktiksen kovien luonnonolojen vuoksi isot kuljetukset ovat vuosittain mahdollisia vain muutaman viikon ajan. Nyt aikaikkuna on tältä vuodelta kiinni.

Vostok II koostuu viidestä moduulista. Uusi asema on 140 metriä pitkä ja 15 metriä korkea, ja lyhyiden rakennuskausien vuoksi aikaa aseman rakentamiseen kuluu paikan päällä neljä vuotta.

Asemarakenteiden ohella Etelämantereelle piti kuljettaa satakunta henkilöä aloittamaan rakennustöitä. Heitä kyyditsi jäänmurtaja Kapitan Dranitsyn.

Onnistuiko potkurin tasapainotus?

Aiemmin syksyllä arvioitiin, että jäänmurtajaa tarvittaisiin avustamaan vaurioituneen Sevmorputin pitkää matkaa Venäjälle. Ainakin tällä hetkellä ydinrahtilaiva etenee kuitenkin itsenäisesti.

On mahdollista, että suunnitelmat laivan potkurin tasapainottamisesta ovat onnistuneet. Mediatietojen mukaan alukselle lennätettiin lokakuussa sukeltajia, joiden oli tarkoitus leikata irti nelilapaisesta potkurista toinenkin lapa.

Kapitan Dranitsyn on tällä hetkellä edelleen eteläisellä Atlantilla, mutta senkin määräsatamaksi mainitaan Pietari.

Juttua muokattu klo 15.35: Päivitetty aluksen sijaintitietoa ja lisätty linkki.