Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli kertoo paljastaneensa jälleen liikemiehen pyörittämän huumekaupparingin – Asiakkaita ollut satoja ja myyntiä miljoonilla euroilla

Esitutkinnan perusteella huumausainekaupan tuloja pyrittiin salaamaan erilaisten salausten ja kesken jääneen bitcoin-maksuliikenteen sekoittajaohjelmiston avulla. Yksi rahanvienti Hollantiin epäonnistui, kun kuriisi jäi kiinni Saksan tullissa.

Tulli kertoo selvittäneensä laajan huumekauppakokonaisuuden. Huumausaineita on Tullin mukaan myyty kymmeniä kiloja sadoille henkilöille internetin Tor-verkossa.

Pääepäilty on pääkaupunkiseudulla asuva 34-vuotias liikemies. Tullin tiedotteen mukaan miehen epäillään salakuljettaneen ja välittäneen erilaisia huumausaineita vuosina 2014–2020.

Vuonna 2018 huumausainebisnekseen tuli mukaan musiikkialalla toiminut 40-vuotias mies, joka myös asui pääkaupunkiseudulla. Epäiltyjä on kaikkiaan toistakymmentä, kertoo Tulli tiedotteessa. Osalla heistä ei ole aiempaa huumerikostaustaa.

Toimintaa piiloteltiin salaamalla

Esitutkinnan mukaan pääepäilty käytti huumeiden jakelussa postia ja huumeita myytiin Silkkitiellä ja sen myöhemmin Sipulimarket-sivustolla usein myyjäprofiilien kautta.

Kaksikon epäillään hankkineen huumausaineet Hollannista. Suurin yksittäinen huumausaineiden ostamiseen käytetty summa oli noin 100 000 euroa. Viimeisin rahanvienti helmikuussa 2020 epäonnistui, kun Saksan tulli takavarikoi kuriirin autosta käteistä rahaa yli 84 000 euroa.

Salakuljetettuja huumausaineita säilytettiin vuokratuilla varastoilla Helsingissä ja käsiteltiin myyntikuntoon toisten henkilöiden nimiin vuokratuissa asunnoissa. Paljastumisriskin pienentämiseksi myyjä ja ostaja viestivät toisilleen käyttämällä salausta tai reitittämällä viestit salausta tukevien sovellusten kautta. Myös tilausten sekä maksuliikenteen hallinnointiin käytetyt tietokoneet salattiin.

Toiminnan suunnitelmallisuutta kuvaa Tullin mukaan sekin, että eri puolilta Suomea tilattujen huumausaineiden lähettämistä varten palkattiin erityisiä postittajia, jotta toimintaa ei voitaisi yhdistää päätekijöihin.

Epäillyt kehittelivät myös bitcoin-maksuliikenteen sekoittajaohjelmistoa, joka sai työnimekseen Karuselli, mutta jota ei kuitenkaan ehditty saattaa markkinoille.

Esitutkinnan aikana paljastui, että pääepäilty, joka oli saanut ehdollisen tuomion aiemmasta törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2017, oli pian tutkintavankeudesta vapauduttuaan jatkanut huumausainekauppaa Tor-verkossa sekä kasvattanut kannabista ammattimaisesti.

Rikoshyötyä noin miljoona euroa

Pääepäillyn rikoskumppanina toimineen miehen asunnolta takavarikoitiin kesällä 2020 suuri määrä erilaisia huumausaineita.

Suurin yksittäinen takavarikoitu erä käsitti 18 990 ekstaasitablettia. Takavarikkoon rikoskumppanin asunnolta saatiin myös 280 grammaa kidemäistä MDMA:ta, 50 kappaletta LSD-lappuja, 500 grammaa kannabista sekä vähäisiä määriä metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia.

Tullin takavarikoimien huumausaineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on arviolta 400 000 euroa, ja niistä olisi saatu yli 20 000 käyttöannosta. Huumausainekaupan laajuutta kuvaa hyvin se, että välitykseen päätyneistä huumausaineista on saatu arviolta 280 000 käyttöannosta.

Tullin esitutkinnan mukaan huumausainekaupalla on saatu rikoshyötyä arviolta miljoona euroa, josta on onnistuttu takavarikoimaan käteisenä rahana miltei 100 000 euroa. Lisäksi Tulli on takavarikoinut rikoshyödyksi epäiltyjä bitcoineja 12 000 euron arvosta sekä jonkin verran muuta omaisuutta.

Lisäksi epäillään, että rikoshyötyä on osittain myös siirretty pääepäillyn liikemiehen yhtiön ja toiminimen pankkitileille, joilta löytyi laillisiin tuloihin ja kirjanpidon tositteisiin verrattuna epäilyttävän suuria käteistalletuksia.

Verkossa välitetty useita eri huumausaineita

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Tor-verkon kautta on välitetty vähintään 20 kiloa 30–55-prosenttista amfetamiinia, noin 10 kiloa kidemäistä MDMA:ta, tuhansia ekstaasitabletteja, noin 500 grammaa heroiinia, satoja grammoja kokaiinia, noin 4 kiloa kannabista sekä noin 100 grammaa metamfetamiinia.

Kannabisviljelmiltä saatua marihuanaa ehdittiin lisäksi välittää eteenpäin miltei 15 kiloa. Huumausaineita on kaksikolta ostanut jo pelkästään Silkkitien kautta lukuisia henkilöitä ympäri Suomen.

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina, huumausainerikoksina ja lääkerikoksena.

Tutkinnan aikana epäiltyinä on kuultu kahtatoista henkilöä, jotka asuvat pääosin pääkaupunkiseudulla. Heistä viisi on ollut vangittuna.

Päätekijäksi epäilty liikemies on edelleen tutkintavankeudessa. Syytteen nostamisen määräajaksi on asetettu 29.1.2021, ja syytteet tullaan käsittelemään Helsingin käräjäoikeudessa.