Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wuhanin koronatartuntojen määrä saattoi olla kymmenkertainen virallisiin lukuihin verrattuna

Jo huhtikuussa tehdyn tutkimuksen tulokset julkistettiin vasta tällä viikolla.

Kiinassa koronaviruksen lähtöpaikkana pidetyn Wuhanin kaupungin koronatartuntojen määrä saattoi olla jopa kymmenen kertaa suurempi kuin mitä virallisesti tilastoitu määrä, kertovat terveysviranomaisten tällä viikolla julkaisemat tiedot.

Tutkimuksen mukaan noin 4,4 prosentille Wuhanin asukkaista oli kehittynyt viruksen vasta-aineita huhtikuuhun mennessä. Tämä tarkoittaisi liki 480  000:ta tartuntaa, kun kaupungissa virallisten lukujen perusteella oli noin 50  000 tartuntaa.

Syynä virheellisiin lukuihin voisi raportin mukaa olla muu muassa tammikuussa ja helmikuun alussa kaupungissa vallinnut kaaos, jolloin ihmisiä ei testattu tai testattiin väärin.

Kiina ei myöskään ota virallisiin koronatilastoihinsa mukaan sellaisia virustartunnan saajia, joille ei ole kehittynyt mitään oireita.

Raportin mukaan vain 0,44 prosentille Hubein maakunnan asukkaista kehittyi vasta-aineita, mikä viittaisi siihen, että Wuhanin täydellinen eristäminen 77 päiväksi esti tehokkaasti viruksen leviämistä muualle maakuntaan.

Kiinaa on arvosteltu voimakkaasti koronapandemian hoidosta sen alkuvaiheissa. Viranomaiset muun muassa pyrkivät vaientamaan kaikki viruksesta kertoneet ja lopettivat täysin tartuntojen tilastoinnin päivien ajaksi tammikuun alussa, kun asiaa käsiteltiin maan poliittisessa johdossa.

Huhtikuussa tehdyn tutkimuksen tulokset julkistettiin Kiinassa vasta maanantaina.