Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittiparlamentti hyväksyi ylivoimaisella enemmistöllä EU-sopimuksen – Britannian ilmavoimat lennättivät sopimuksen pikavauhtia Brysselistä

EU-johtajat allekirjoittivat Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen Brysselissä keskiviikkona aamupäivällä, minkä jälkeen Britannian ilmavoimat lennättivät sopimuksen Lontooseen.

Britannian parlamentti hyväksyi EU:n ja Britannian tulevia suhteita koskevan sopimuksen.

Sopimuksen hyväksymisen puolesta äänesti 521 Britannian parlamentin alahuoneen edustajaa ja sitä vastaan äänesti 73. Parlamentin ylähuoneen on tarkoitus äänestää sopimuksesta pian alahuoneen jälkeen.

Laki sopimuksen hyväksymisestä saataneen voimaan keskiyöllä.

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolueella on Britannian parlamentissa selvä enemmistö, joten sopimuksen hyväksyntää pidettiin jo ennalta käytännössä varmana.

Gallupyhtiö Yougovin tuoreen kyselyn mukaan yli 85 prosenttia brittikansalaisista toivoi kansanedustajien hyväksyvän sopimuksen.

Kauppa jatkuu tulleitta

Kuukausien kivuliaiden ja monesti lähellä kaatumista käyneiden neuvotteluiden jälkeen solmittu sopimus sääntelee Britannian ja EU:n suhteita brexitin jälkeen.

Sopimus käsittelee esimerkiksi kauppasuhteita, EU:n ja Britannian välisiä kuljetuksia ja matkailua, energiakauppaa ja kalastusta Britannian ja EU-maiden vesillä.

Sopimuksen ansiosta Britannian ja EU:n välinen kauppa jatkuu brexitin jälkeenkin ilman tullimaksuja ja vientikiintiöitä.

Muodollisesti brexit astui voimaan jo vuoden 2020 tammikuun lopussa, mutta Britannian ja EU:n suhteet ovat olleet ennallaan brexit-sopimukseen sisältyneen vuoden siirtymäajan vuoksi.

Ilmavoimat lennättivät sopimuspaperin Brysselistä Lontooseen

Keskiviikkona aamupäivällä Britannian ja EU:n välisen kauppasopimuksen allekirjoittivat EU-johtajat Brysselissä.

– Euroopan unionille ja Britannialle on nyt mitä tärkeintä, että suuntaamme katseemme kohti tulevaa ja suhteessamme alkavaa uutta vaihetta, EU:n lausunnossa todettiin.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel esittelivät allekirjoitettua sopimusta Brysselissä lyhyen allekirjoitusseremonian jälkeen.

EU-johtajat allekirjoittivat sopimuksesta kaksi kappaletta, jotka Britannian ilmavoimat lennättivät Brysselistä Britannian parlamenttiin. Toisen sopimuksen ilmavoimat kuljettavat Boris Johnsonin allekirjoituksen jälkeen takaisin Brysseliin ja toinen jää Britanniaan.

Sopimus on voimassa helmikuun loppuun asti, kunnes EU-parlamentti hyväksyy sen. Europarlamentin hyväksynnän jälkeen sopimuksesta tulee pysyvä.

EU-parlamentti käsittelee sopimusta alustavasti vielä keskiviikkona.