Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brexitin siirtymäkausi päättyy – nämä asiat muuttuvat, kun Britannian ja EU:n tiet eroavat lopullisesti

Britannian EU-eron vaikutukset alkavat näkyä käytännössä huomisesta alkaen, kun siirtymäkausi loppuu. Kaupan lisäksi brexit tuo muutoksia esimerkiksi matkustukseen ja verkko-ostoihin vuoden 2021 ensimmäisestä päivästä eteenpäin.

Britannian EU-eron siirtymäaika päättyy tänään torstaina. Britannia irtautuu lopullisesti unionista huomenna aamuyhdeltä Suomen aikaa.

Samalla tuoretta EU:n ja Britannian välistä kauppasopimusta aletaan soveltaa väliaikaisesti. Sopimukseton ero vältettiin viime hetkellä, kun kauppasopimus saatiin aikaan viikko sitten ja osapuolet allekirjoittivat sen keskiviikkona.

Britannian EU-ero astui muodollisesti voimaan tammikuun lopussa, mutta siirtymäkauden ajan Britannia on ollut osa EU:n sisämarkkinoita ja tulliliittoa.

Kauppasopimus kuitenkin takaa sen, että tavarakauppa Britannian ja EU:n välillä jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä myös tammikuusta eteenpäin.

Lisää byrokratiaa, palvelut sopimuksen ulkopuolella

Kauppasopimus sääntelee Britannian ja EU:n suhteita brexitin jälkeen.

Vaikka Britannian ja EU:n välille tulee tulliraja vuodenvaihteen jälkeen, tavarakauppa jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä. Tuotteiden on silti oltava asianmukaisten alkuperäsääntöjen mukaisia.

Byrokratia erilaisine tarkastus- ja selvitysvaatimuksineen lisääntyy. Paperitöiden lisäksi tämä voi aiheuttaa viivästyksiä rajaliikenteessä ja lisätä kustannuksia. Britannian ja EU:n rajoille odotetaan häiriöitä heti vuodenvaihteen jälkeen.

Sen sijaan palvelut on rajattu valtaosin sopimuksen ulkopuolelle. EU-maiden ammatinharjoittajien oikeus toimia Britanniassa on siis jatkossa nykyistä rajatumpi. Tämä koskee esimerkiksi pankkipalveluita.

Työviisumin hakijat pisteytetään

Britannian EU-eron siirtymäkauden aikana oleskelu- ja työoikeudet ovat pysyneet ennallaan.

Huomisesta alkaen työntekijöiden vapaa liikkuminen Britannian ja EU:n välillä loppuu. Työntekijät joutuvat hankkimaan erikseen tunnustuksen ammattipätevyydestään eri maissa, jotta he voivat toimia ammatissaan siirtyessään töihin EU:n ja Britannian välillä. Tämä koskee muun muassa lääkäreitä.

Britannia on entistä tarkempi siitä, kuka saa oleskeluluvan. Työviisumin hakijat pisteytetään esimerkiksi kielitaidon, tulotason ja koulutuksen perusteella. BBC:n mukaan maa yrittää houkutella pisteiden perusteella erityisesti korkeakoulutettuja ammattilaisia.

Ensi kesästä lähtien valmistuneet voivat saada viisumin, joka oikeuttaa Britanniassa oleskeluun kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen. Tohtoritutkinnon tehneet saavat olla maassa kolme vuotta.

EU-ero vaikuttaa myös opiskelijoihin, koska Britannia jää pois Erasmus-ohjelman opiskelijavaihdosta. BBC:n mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrälle Britanniassa ei ole kuitenkaan tulossa kiintiöitä.

Yli kolmen kuukauden oleskeluun viisumi

Matkailijoille brexit merkitsee lyhyempää oleskeluoikeutta. Yli kolmen kuukauden oleskeluun puolen vuoden aikana Britanniassa tarvitaan viisumi. Sama koskee EU-maihin tulevia brittejä.

Britanniaan saapuvan EU-kansalaisen täytyy esittää passi. Eurooppalaisella henkilökortilla pääsee Britanniaan syyskuun 2021 loppuun saakka.

Britanniassa on jo nyt tehty rajatarkastuksia myös EU-maista matkustaville, koska maa ei kuulu esimerkiksi Suomen tavoin Schengen-alueeseen.

EU:ssa sovitut matkustajan oikeudet eivät sido enää brittiläisiä lentoyhtiöitä.

Uudella sopimuksella on myös tarkoitus turvata Suomen ja Ison-Britannian välillä liikkuvien sosiaaliturvaoikeuksia. Tämä koskee esimerkiksi Britanniassa asuvia, työskenteleviä ja opiskelevia suomalaisia.

Kela selvittää parhaillaan, mitä vaikutuksia uudella sopimuksella on niiden henkilöiden sosiaaliturvaan, jotka liikkuvat Britannian ja EU:n välillä 1. tammikuuta tai sen jälkeen.

Verkko-ostosten hinta nousee

Koska Britannia eroaa EU:n sisämarkkinoista, muutoksia tulee myös Britanniasta tehtyihin verkkokauppaostoksiin.

Lähetys pitää tullata ja siitä on maksettava arvonlisävero, jos tavaroiden arvo ylittää 22 euroa.

Yleensä arvonlisävero on 24 prosenttia. Mahdollinen maahantuonnin tullimaksu kannetaan, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa.

Tullin mukaan tullaus nostaa tilauksen hintaa noin kolmanneksella. Tullimaksua ei kanneta, jos tavara on valmistettu Britanniassa tai EU:ssa.

Heinäkuun alusta alkaen myös alle 22 euron tilaukset on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Lisää maksettavaa voi tulla myös puhelimen netin käyttäjälle, koska EU:n yhteiset säännöt roaming-maksuista eivät enää koske Britanniaa. Verkkovierailuista voi siis joutua maksamaan enemmän matkalla Britanniassa.

EU luopuu osasta kalastuskiintiöitään

Isoin kiistakysymys kauppaneuvotteluissa koski kalastusta. Uuden sopimuksen perusteella EU luopuu neljäsosasta kalastuskiintiöstään Britannian vesillä.

Viiden ja puolen vuoden ylimenoajan jälkeen kiintiöistä sovitaan vuosittain.

Osapuolet ovat sopineet ylläpitävänsä korkeatasoisia normeja esimerkiksi ympäristönsuojelussa, sosiaaliturvassa ja työntekijöiden oikeuksissa, verotuksen läpinäkyvyydessä ja valtiontukien sääntelyssä.

Keskiviikkona allekirjoitettu sopimus ei kata ulkopolitiikkaa, ulkoista turvallisuutta eikä puolustusyhteistyötä.

Kauppasopimukselle lopullinen hyväksyntä helmikuuhun mennessä

Britannian EU-eron siirtymäaika loppuu virallisesti aamuyhdeltä Suomen aikaa perjantaina.

EU-johtajat allekirjoittivat kauppasopimuksen eilen keskiviikkona. Britannian parlamentin hyväksynnän jälkeen myös pääministeri Boris Johnson allekirjoitti sopimuksen.

Komission ehdotuksen mukaan sopimuksen väliaikainen soveltaminen kestää helmikuun loppuun, johon mennessä sopimus on määrä saada virallisesti hyväksytyksi.

Sopimuksesta tulee pysyvä, kun EU-parlamentti hyväksyy sen.

Maanantaina eduskunnan suuri valiokunta päätti, että se tukee EU:n ja Britannian välisen sopimuksen väliaikaista soveltamista helmikuun loppuun saakka.

Sopimuksen varsinaiseen lopulliseen hyväksymiseen eduskunta palaa tammikuussa.

Jos EU-parlamentti tai yksittäinen jäsenmaa ei hyväksy sopimusta, se ei astu voimaan edes väliaikaisesti. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kuitenkin arvioi maanantaina, että sopimus saanee tuen eikä sopimukseton suhde ole todennäköinen.