Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenen ihmistä vielä kateissa Norjan maanvyöryalueella – "Lähdemme yhä siitä, että etsimme selvinneitä"

Kadonneiden etsintää on tarkoitus jatkaa maanvyörymäalueella Norjassa perjantaina. Viranomaisten mukaan kyse on yhä pelastuneiden etsinnästä, mutta myös kuolleisiin varaudutaan. Kadoksissa on ainakin kymmenen ihmistä. Maanvyörymä sattui Gjerdrumissa, joka merkittiin epävakaan savimaan vuoksi korkean riskin alueeksi jo vuonna 2005. Suomi on luvannut apua Norjalle, jos maa sitä pyytää.

Norjassa Oslon lähellä etsitään yhä ainakin kymmentä kadoksiin joutunutta henkilöä keskiviikkoisen maanvyörymän jäljiltä. Kadonneiden joukossa on sekä aikuisia että lapsia.

– Lähdemme yhä siitä, että etsimme selvinneitä, totesi poliisioperaation johtaja Roger Pettersen uutistoimisto Reutersille torstaina.

Poliisi pitää silti mahdollisena, että osa kadonneista on menehtynyt.

Etsintöjä on tähän mennessä tehty lähinnä ilmasta käsin esimerkiksi lämpökameroilla varustettujen lennokkien ja mobiilipaikannuksen avulla. Perjantaina tavoitteena oli lähettää etsijöitä myös jalkaisin turma-alueelle. Alueelta on jouduttu evakuoimaan noin tuhat ihmistä.

Suuri maanvyörymä sattui Gjerdrumin kunnassa noin 30 kilometriä Oslosta pohjoiseen varhain keskiviikkona. Turmassa loukkaantui ainakin kymmenen ihmistä, joista yksi vakavasti. Maanvyörymäalueen arvioidaan olevan noin 300 metriä leveä ja 700 metriä pitkä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suomi tarjonnut apuaan

Norjalaisten avuksi odotettiin perjantaina ruotsalaisia pelastusviranomaisia. Myös Suomi on sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan valmis auttamaan Norjaa, jos maa pyytää apua.

– Olemme seuranneet ja seuraamme tiiviisti Norjan tilannetta ja olemme valmiita auttamaan, jos Norja apua pyytää. Olosuhteet paikalla ovat vaativat ja tekevät pelastustehtävästä vaikean, Ohisalo kirjoitti torstaina Twitterissä.

Keskiviikon maanvyörymä johtui viranomaisten mukaan juoksusavesta.

Norjan vesi- ja energiaosaston (NVE) aluepäällikkö Toril Hofshagen on kertonut NRK:lle, että kyseessä on viime aikojen suurin juoksusaven aiheuttama vyörymä, kun kyse on evakuoitujen ihmisten sekä vaurioituneiden kotitalouksien määrästä.

Gjerdrumin kunta sijaitsee Romerikessa, alueella, jolla on ollut useita merkittäviä maanvyörymiä vuosien varrella. Alue on vanhaa merenpohjaa.

Maanvyörymän jälkeen on pohdittu sitä, miksi epävakaalle savimaalle on ylipäätään saatu rakentaa taloja.

Turma on saanut myös Norjan kuningashuoneen reagoimaan. Norjan 83-vuotias kuningas Harald julkaisi harvinaisen julkisen lausunnon maanvyörymän jälkeen.

– Ajattelen kaikkia niitä, jotka ovat kärsineet, loukkaantuneet tai menettäneet kotinsa, ja niitä, jotka nyt elävät pelossa ja ovat epävarmoja katastrofin laajuudesta”, kuningas totesi palatsin julkaisemassa lausunnossaan.