Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tutki jengiläisen autoa moottoripyöräkerhon ulkopuolella samaan aikaan, kun jengitiloissa oli käynnissä paloittelumurha

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautista vankeutta Helsingissä heinäkuun lopussa tapahtuneesta paloittelumurhasta. Neljännen miehen syyttäjä tahtoo vankilaan avunannosta murhaan.

Helsingin käräjäoikeus alkoi maanantaina käsitellä poikkeuksellista henkirikosta, jossa syyttäjä vaatii kolmelle henkilölle elinkautista vankeutta paloittelumurhasta. Neljännelle miehelle syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta avunannosta murhaan.

Yhteensä juttuun liittyen syytteessä on yhdeksän henkilöä.

Rikos tapahtui Helsingissä Metsälän kaupunginosassa MC Apache -moottoripyöräjengin tiloissa heinäkuun lopussa ja sen uhriksi joutui 34-vuotias mies.

Syyttäjän mukaan uhri oli yritetty tappaa jo viikkoa aiemmin Helsingin Kalasataman kaupunginosassa pakettiautosta ampumalla, mutta laukaus oli mennyt ohi. Yhdelle murhasyytetyistä syyttäjä vaatiikin rangaistusta myös tästä teosta tapon yrityksenä.

Epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjän haastehakemuksesta ilmenee, että henkirikokseen johtanut tapahtuma oli jo käynnistynyt, kun poliisipartio kiinnitti illalla huomiota jengitilojen ulkopuolella seisovaan autoon, jossa oli pieni huumepaketti.

Auto kuului jengiin kytkeytyvälle miehelle, joka oli ehtinyt tässä vaiheessa sahata sisällä kerhotiloissa käsisirkkelillä uhrin pikkusormen miltei irti.

Poliisi päätti kuitenkin resurssien puutteessa siirtää jengitilojen ratsaamisen seuraavaan aamuun. Uhri yritti tällöin poistua jengitiloista, mutta jengin pomo esti sen. Jengipomolle syyttäjä vaatii rangaistusta avunannosta murhaan.

Aamulla poliisit löysivät uhrin viiteen osaan pilkottuna jätesäkeistä.

Kolme murhasi, viisi avusti tai peitteli

Syyttäjän mukaan murhan motiivina oli velka.

Tekijät houkuttelivat uhrin jengitiloihin illalla 28. heinäkuuta ja kolme heistä ryhtyi välittömästi pahoinpitelemään tätä raa’asti.

Tekijät käyttivät raakaa väkivaltaa ja ottivat nyrkkien lisäksi nopeasti käyttöön erilaisia välineitä kuten vasaran, käsisirkkelin, ilmakiväärin ja veitsen.

Miehet leikkasivat käsisirkkelillä uhrin pikkusormen miltei irti ja ampuivat tätä ilmakiväärillä eri puolille kehoa, esimerkiksi sukuelimiin. Lopulta yksi tekijöistä puukotti uhria rintaan, mikä aiheutti uhrin kuoleman.

Kun uhri oli kuollut, viides jengitiloissa olleista henkilöistä paloitteli hänet pistosahaa, puukkoa ja kirvestä käyttäen. Ruumiin palat hän paketoi jätesäkkeihin ja matkalaukkuun.

Tälle miehelle syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Rikoksentekijän suojelemisesta syyttäjä haluaa vastuuseen lisäksi kolme muuta henkilöä, kaksi miestä ja yhden naisen. He osallistuivat syyttäjän mukaan eri tavoin rikoksen peittelyyn kuten verijälkien siivoamiseen ja uhrin vaatteiden sekä valvontakameranauhojen tuhoamiseen.

Yhdeksättä henkilöä syyttäjä vaatii vastuuseen murhan jälkeen samoissa tiloissa ilmakiväärillä tapahtuneesta pahoinpitelystä. Mies ampui toista uhria polveen ilmakiväärillä ja yritti kaivaa luotia sivuleikkureilla ulos.

Motiivina tähän pahoinpitelyyn oli syyttäjän mukaan pyrkimys estää uhria kertomasta murhayön tapahtumista eteenpäin.

Rikoksia ja huumeidenkäyttöä

Helsingin Metsälässä majaansa pitävä Apache MC on pieni liivijengi. Keskusrikospoliisin (Krp) mukaan Apache MC:ssä on kymmenkunta jäsentä.

Lännen Median tietojen mukaan jotkut ryhmittymän jäsenistä ovat pyrkineet aktiivisesti isompien kansainvälisten liivijengien jäseniksi. Sen enempää Apachen jäseniä kuin jengiä itseään ei ole kuitenkaan hyväksytty isojen liivijengien alle.

Jengin jäsenillä on monenkirjavaa rikostaustaa ja ryhmittymä on matkinut Suomessa toimivien isojen rikollisjengien toimintatapoja.

Krp:n mukaan Apachella ei ole ainakaan vahvoja kytköksiä mihinkään Suomessa vakituisesti toimivaan rikolliseen moottoripyöräkerhoon. Poliisi ei toistaiseksi ole luokitellut Apache MC.tä rikollisjärjestöksi mutta on ollut kiinnostunut jengistä jo ennen paloittelumurhaa.

Lehden tietojen mukaan runsas huumeidenkäyttö on ollut tavallista Apachen jäsenistössä. Tämä on ollut myös yksi syy, jonka takia jengiä tai sen jäseniä ei lähteiden mukaan ole hyväksytty asemansa vakiinnuttaneiden isojen liivijengien yhteyteen.

Tunnukselliset rikollisjärjestöt ottavat alajengeikseen ainoastaan sellaisia ryhmittymiä, joista on niille hyötyä.

Lisäksi rikollisten moottoripyöräkerhojen säännöt kieltävät tiettyjen huumeiden käytön kokonaan, koska jäsenten huumeriippuvuus haittaa bisnesten hoitamista.

Osalla epäillyistä on yritys, joka on ollut rekisteröity tai toiminut Apache MC:n tiloissa.