Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraatit ajavat virkarikossyytettä Donald Trumpille – "Kyseessä on suuren luokan hätätilanne"

Vaikka virkarikossyyte Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan etenisi senaattiin, aika saattaa loppua kesken. Trumpin virkakausi loppuu vajaan parin viikon kuluttua.

Demokraattipuolueen johtohahmot sitä mieltä, että presidentti Donald Trump pitäisi saada mahdollisimman nopeasti ulos Valkoisesta talosta. Asiaa ovat ajaneet erityisesti edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.

– Tällä on todella kiire ja kyseessä on suuren luokan hätätilanne, Pelosi sanoi torstaina uutismedia CNN:n mukaan.

Mediassa on ollut esillä kaksi tapaa, joiden avulla Trump voitaisiin erottaa virasta: virkarikossyytteen nostaminen tai perustuslain 25. lisäys. Pelosi vaatii virkarikossyytteen nostamista Trumpia vastaan välittömästi, jos varapresidentti Pence ei suostu syrjäyttämään Trumpia perustuslain 25. lisäyksen avulla.

Pelosi ja Schumer yrittivät torstaina tavoitella Penceä puhelimitse, jotta selviäisi, onko varapresidentti valmis toimenpiteeseen. Penceä lähellä olevan lähteen mukaan varapresidentti vastustaa ajatusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Perustuslain 25. lisäyksen perusteella istuva presidentti voidaan panna viralta, jos varapresidentti ja suurin osa hallituksesta pitävät presidenttiä kyvyttömänä hoitamaan tehtäviään.

Monet demokraatit ja jotkut republikaanit ovat sitä mieltä, että Trump lietsoi kannattajiaan tunkeutumaan väkivalloin kongressitaloon keskiviikkona ja on siten syyllinen tapahtumiin.

Asia voi edetä jo perjantaina

Yhä useampi edustajainhuoneen demokraatti on asettumassa Trumpin toisen virkarikossyytteen kannalle, kun näyttää vahvasti siltä, ettei Pence ole valmis Trumpin syjäyttämiseen, kertoo CNN.

Syytteen nostamista ei ole käsitelty vielä yhteisesti puolueen sisällä. Asia saattaa edetä kuitenkin jo perjantaina, kun edustajainhuoneen demokraatit kokoontuvat keskustelemaan ensimmäistä kertaa sitten kongressitalon hyökkäyksen.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden ei ole häntä lähellä olevan lähteen mukaan mukana ajamassa syytettä.

– Virkarikossyyte ei auttaisi Yhdysvaltojen yhdistämisessä, lähde kertoo.

Aika saattaa loppua

Demokraattien ongelmaksi Trumpin viraltapanossa on muodostumassa aika. On hyvin epävarmaa, ehditäänkö virkarikossyytemenettely suorittamaan vajaassa kahdessa viikossa ennen Trumpin virkakauden päättymistä.

Demokraattileirissä on esitetty, että syyte voitaisiin käsitellä edustajainhuoneessa nopeutetulla menetelmällä. Tässä tapauksessa esimerkiksi kuulemiset jätettäisiin tekemättä, jolloin syytteestä päästäisiin äänestämään jo kahdessa päivässä.

Jos edustajainhuone äänestää syytteen puolesta, asian käsittely siirtyy kongressin ylähuoneeseen eli senaattiin. Senaatti on tauolla 19. tammikuuta asti. Vaikka syyte saataisiin ajoissa senaatin käsiteltäväksi, senaatin enemmistöjohtaja republikaani Mitch McConnell voi viivyttää äänestystä Bidenin virkaanastujaisiin asti, kertoo Hill-lehden lähde.

Yhdysvaltain perustuslain mukaan kongressin alahuone eli edustajainhuone voi määräenemmistöllä nostaa virkarikossyytteen presidenttiä vastaan. Sen jälkeen syytteen pitää saada senaatissa kahden kolmasosan kannatus, jotta presidentti tuomitaan ja poistetaan virasta.

Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, mutta senaatissa demokraatit tarvitsisivat republikaanisenaattorien tukea Trumpin tuomitsemiseen.

Useat ilmoittaneet erostaan

Keskiviikon tapahtumat ovat olleet viimeinen pisara monelle Trumpin oman puolueen republikaanien edustajalle ja tukijalle. Torstaiaamuna Adam Kinzingeristä tuli ensimmäinen kongressiedustaja, joka vaati Trumpin viraltapanoa.

– Nyt on aika turvautua 25. lisäykseen ja lopettaa tämä painajainen, Kinzinger sanoi videolla CNN:n mukaan.

CNN:n tietojen mukaan torstai-iltaan mennessä ainakin neljä republikaaniedustajaa on jo vaatinut Trumpin poistamista vallasta perustuslain 25. lisäyksen avulla. Ainakin kaksi on kannattanut virkarikossyytteen nostamista.

Myös republikaaneja myötäilevä The Wall Street Journal -lehti vaati torstai-iltana pääkirjoituksessaan Trumpin eroa.

Useat presidentin hallinnon viranomaiset ovat eronneet protestina Trumpin puheille, jotka lietsoivat mielenosoittajia tunkeutumaan kongressiin. Torstaina erostaan ilmoittivat hallinnon liikenneministeri Elaine Chao ja opetusministeri Betsy DeVos.

Twitterissä perjantaina aamuyöllä Suomen aikaan julkaistulla videolla Trump tuomitsi mellakoitsijoiden hyökkäyksen ja vakuutti keskittyvänsä sujuvan vallanvaihdon turvaamiseen. Trumpin linjan muutos näyttää tulevan aivan liian myöhään.

Reutersin tietojen mukaan Trumpin rinnalla on enää vain pieni joukko hänen uskollisimpia neuvonantajiaan ja avustajiaan. Trump on katkaissut välinsä myös varapresidentti Penceen sen jälkeen, kun hän ei suostunut kumoamaan kongressissa presidentinvaalien tuloksia.

Mellakoitsijat ovat menettäneet työpaikkojaan

Torstaina liittovaltion syyttäjä oli nostanut jo lukuisia syytteitä kongressiin tunkeutuneita Trumpin kannattajia vastaan. CNN:n mukaan suurinta osaa syytetään tunkeutumista kongressiin. Osan syytteet liittyvät aseisiin ja varasteluun.

Liittovaltion syyttäjän Michael Sherwinin mukaan syytteitä saatetaan nostaa myös mellakan organisoijia ja yllyttäjiä vastaan, kertoo muun muassa Hill. Sherwin ei sulkenut pois mahdollisuutta, että myös presidentti Trumpia vastaan nostettaisiin syyte.

Trump puhui mielenosoittajille ennen kongressin mellakkaa Valkoisen talon lähellä. Hän muun muassa kannusti kannattajiaan marssimaan Capitol-kukkulalle ja sanoi, että “emme saa maatamme takaisin heikkoudella”.

Keskiviikon tapahtumilla on ollut jo myös muita seurauksia rettelöitsijöille. CNN:n uutisoi perjantaina, että jotkut mellakoitsijat ovat menettäneet työpaikkansa ja jotkut ovat irtisanoutuneet, kun heidät on tunnistettu muun muassa sosiaalisessa mediassa julkaistuista kuvista.