Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viroon iski hallituskriisi – Pääministeri Jüri Ratas eroaa

ERR ja Yle: Taustalla on keskustapuolueeseen liittyviä korruptioepäilyjä.

Viron pääministeri Jüri Ratas jättää tehtävänsä. Hän ilmoitti asiasta varhain keskiviikkoaamuna.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Viron yleisradioyhtiö ERR ja Suomessa Yle.

Eron taustalla on hallitusta johtavaan keskustapuolueeseen liittyvät korruptioepäilyt, jotka kohdistuvat puolueen lisäksi useisiin henkilöihin, muiden muassa keskustapuolueen puoluesihteeriin ja valtiovarainministerin neuvonantajaan sekä virolaiseen liikemieheen.

Valtakunnansyyttäjä uskoo heidän sopineen miljoonan euron puoluerahoituksesta.

Epäilyjen mukaan keskusta olisi varmistanut rahaa vastaan, että Tallinnan kaupunki rakentaa kohtuullisella hinnalla tiet uuteen kauppakeskukseen Tallinnan satamassa.

Kauppakeskuksen pääomistaja on korruptiosta epäillyn liikemiehen poika.

Sisäministeri erosi syksyllä

Viron hallituksen taival on muutenkin ollut ohdakkeiden. Kansallismielistä Ekre-puoluetta edustanut sisäministeri Mart Helme erosi tehtävästään marraskuussa aiheutettuaan sitä ennen useita kohuja. Helme itse perusteli eroaan syyttämällä virolaisia tiedotusvälineitä panettelusta ja valehtelusta.

Helme ehti aiheuttaa ministerinä paheksuntaa useilla lausunnoillaan. Hän muun muassa syytti Yhdysvaltain marraskuisia presidentinvaaleja vilpillisiksi. Pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu tuomitsivat kommentit, jotka eivät heidän mukaansa edustaneet Viron virallista linjaa.

Syksyllä 2019 Helme kohahdutti vähättelemällä Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.). Helmen mielestä oli oireellista, että Suomen pääministeriksi oli noussut kaupanmyyjänä työskennellyt nainen. Sanna Marin on nuorempana työskennellyt kaupassa.

Helme on aiheuttanut pahennusta myös seksuaalivähemmistöihin ja sotilasliitto Naton tilaan liittyneillä kannanotoillaan. Helmen tilalle sisäministeriksi nousi saman puolueen Alar Laneman.