Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen on perusteilla uusi puolue lapuanliikkeen ja IKL:n väreissä – asialla joukko entisiä perussuomalaisia

Puoluerekisteriin on merkitty vuoden 1969 jälkeen 46 puoluetta. Vieläkö muistat Ihmisyyden puolueen, Luonnonlain puolueen ja Remonttiryhmän?

Joukko aikaisemmin perussuomalaisissa tai puolueen entisessä nuorisojärjestössä toimineita poliitikkoja on perustamassa uutta puoluetta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

Ainakin työnimenä mahdollisella puolueella on Sinimusta liike. Se viittaa lapuanliikkeen toimintaa vuosina 1932–1944 jatkaneeseen äärioikeistolaiseen ja fasistiseen Isänmaalliseen kansanliikkeeseen (IKL) sekä varsinkin molempien liikkeiden nuorisojärjestöön Sinimustiin.

Uutissuomalaisen mukaan uuden liikkeen puheenjohtajana toimii Tuukka Kuru, varapuheenjohtajana Olavi Saarelainen ja sihteerinä Terhi Kiemunki. Puoluehanke on määrä julkistaa alkuvuoden aikana.

Sujuu myös sähköisesti

Puolueen perustamiseen tarvitaan Suomessa vähintään 5 000 kannatusilmoitusta eli kannattajakorttia. Niiden pitää olla äänioikeutettujen henkilöiden allekirjoittamia.

Ennen kannattajakorttien keräämistä puoluetta perustavan yhdistyksen on haettava rekisteröitymistä oikeusministeriöstä. Sekä hakemuksen että kannatusilmoitusten keräämisen voi nykyään tehdä myös sähköisesti. Se edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista.

Toiseen suuntaan ovi käy, jos puolue ei saa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa yhtään kansanedustajan paikkaa eikä vähintään 2 prosenttia koko maassa annetuista äänistä. Tällöin se poistetaan puoluerekisteristä.