Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätitkö itsesi lasi kädessä? – Näistä merkeistä tiedät, onko sinun syytä rajoittaa juomistasi

Etätyöt voivat salakavalasti kasvattaa alkoholin kulutusta. Työnantajan vastuu työntekijän hyvinvoinnista ei pääty, vaikka työntekijä työskentelee kotona. Kysyimme asiantuntijalta, kuinka paljon etätyön tekeminen kasvattaa riskiä alkoholinkäytön lisääntymiseen ja mitä merkkejä kunkin kannattaa omassa toiminnassaan tarkkailla.

Asiantuntija- ja toimistotöiden siirtyminen kotikonttoreihin voi lisätä työssä käyvien alkoholinkäyttöä.

Koronakriisin aikana noin neljännes työssäkäyvistä aikuisista on lisännyt alkoholin käyttöään. Tämä käy ilmi Tampereen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin koronakriisin vaikutusta alkoholin kulutukseen.

– Nyt näyttää siltä, että etätyöt ovat lisänneet joidenkin työssä käyvien ihmisten alkoholin käyttöä, A-Klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki sanoo.

Tämän jutun lopussa on listattu asioita, jotka voivat kertoa siitä, että alkoholin käyttöä on syytä arvioida kriittisemmin. Jutun lopusta löytyy tietoa myös siitä, mistä voi hakea apua.

Krapula tai pieni humala eivät näy videopalaverissa

Etätöissä on useita tekijöitä, jotka mahdollistavat tissuttelun lipsahtamisen liikakäytön puolelle. Simojoen mukaan yksi merkittävä tekijä on sosiaalisen kontrollin puuttuminen.

Riskiryhmään kuuluvat erityisesti ihmiset, joiden alkoholin käyttö on ollut riskirajoilla jo ennen koronakriisiä.

Työkaverit tai esimies eivät tiedä, miten kotikonttorilla menee eivätkä mahdolliset alkoholiongelmat välity Teams-palavereiden kautta. Myös erilaiset stressitekijät voivat lisätä juomista.

– Kotona viinilasi voi olla työpöydällä koko ajan, mutta toimistolla sellainen ei onnistuisi. Työpaikalla ei voi olla päihtyneenä, mutta etätöissä erilaisia työtehtäviä voi tehdä, vaikka joisi alkoholia jo iltapäivästä kesken työpäivän, Simojoki kuvailee.

Etätyöpäivän aikana otettu viinilasillinen ei ole humalahakuista juomista, joten alkoholin käytön lisääntyminen ei näy päällepäin. Työt eivät välttämättä jää tekemättä, vaikka työn laatu voi kärsiä.

– Meille tyyppiesimerkki on se, että iltapäivän ja illan aikana kuluu pullollinen viiniä. Se on hämäävää, koska alkoholin käyttö ajoittuu useille tunneille, eikä se tunnu välttämättä missään. Jos tällaiset juomatavat toistuvat päivittäin, viikkotasolla alkoholin kulutus ylittää kirkkaasti riskirajat, Simojoki sanoo.

Alkoholin käyttöön liittyvien hälytyskellojen pitäisi soida kotikonttorilla viimeistään silloin, jos työtehtäviä alkaa siirrellä sen vuoksi, että aamulla on illalla juotujen lasillisten vuoksi väsynyt olo tai iltapäivällä pitää saada aikaa seuraavalle viinilasilliselle.

– Jos alkoholin käyttö alkaa työaikana, tilanteeseen on syytä puuttua.

Alkon myyntiluvut lähtivät nousuun

Alko julkaisi torstaina vuoden 2020 myyntitilastot. Tilastoista käy selville, että alkoholin myynti kasvoi edellisestä vuodesta kolmetoista prosenttia.

Viime vuoden aikana alkoholia myytiin 92,7 tuhatta litraa, kun vastaava luku edellisvuoden lopussa oli 82 tuhatta litraa.

Eniten kasvoivat viinien myyntiluvut. Yksistään roseviinin myynti kasvoi viime vuoden aikana lähes 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Väkevien juomien eli votkien ja viinojen myynti kasvoi kahdeksan prosenttia.

Simojoen mukaan Alkon tilastojen pohjalta ei vielä voida sanoa, ovatko suomalaisten juomatavat muuttumassa, vaikka pitkään jatkunut alkoholin myynnin laskeva trendi nyt katkesi.

Alkoholin myynnin lisäystä selittää se, että ravintolamyynti on rajoitusten vuoksi romahtanut ja juominen on siirtynyt kotiin.

– Ne, jotka ovat tottuneet käymään ravintoloissa tai baareissa työviikon aikana, ovat todennäköisesti lisänneet ostojaan Alkosta, Simojoki sanoo.

Terveysvaikutukset eivät näy heti

Etätöiden aikana lisääntynyt alkoholin käyttö näkyy työpaikoilla ja terveydenhuollossa viiveellä.

Etätyöt eivät myöskään poista työnantajan vastuuta puuttua tilanteeseen ja ohjata tarvittaessa hoitoon.

Simojoen mukaan alkoholin käyttöön liittyvä riskiarvioita tulisi tehdä etätöissä oleville työntekijöille muiden riskiarvioiden tapaan.

Arviot antavat hänen mukaansa hyvän tilannekuvan mahdollisen alkoholiongelman syntymiselle sekä tietoa jo olemassa olevan ongelman laajuudesta.

– Jos etätyö jää pysyväksi työtavaksi, työpaikoilla pitäisi aidosti miettiä, mistä ihmiset saavat apua mahdollisimman varhain.

– Yhteistyötä voidaan tehdä myös työterveyden kanssa ja nykyisin on paljon erilaisia verkkoterapioita, joihin voi osallistua suoraan kotoa, eikä apua tarvitse lähteä hakemaan mihinkään virastoon aamuyhdeksän tai iltapäivän kello kolmen välillä.

Simojoen mukaan etätyöntekijöiden hyvinvointiin voi vaikuttaa hyvin maanläheisillä asioilla. Työkavereille voi soittaa ilman sen kummempaa asiaa ja kysyä, miten menee.

– Nuoret osanevat tämän jo hyvin, mutta vanhempien kohdalla lienee korkeampi kynnys ottaa yhteyttä pienestä syystä.