Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murhayrityksestä Saksassa toipunut Aleksei Navalnyi matkustaa tänään halpalennolla Moskovaan – luvassa on varmasti yllätyksiä

Venäläispoliitikko on ilmoittanut palaavansa Berliinistä kotiin kello 18.20 Suomen aikaa laskeutuvalla halpalennolla, jolle lippu maksaa reilun sata euroa. Navalnyin uhkarohkeaa matkaa seurataan tarkoin kaikkialla maailmassa. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ei ole ainoa, jolla voi olla yllätyksiä suunniteltuna iltapäivän varalle. Navalnyi on tunnettu rohkeista käänteistä.

Monella meni tee väärään kurkkuun, kun venäläispoliitikko Aleksei Navalnyi keskiviikkona ilmoitti kahdelle ja puolelle miljoonalle Instagram-seuraajalleen palaavansa kotiin. Tosielämän jännitysnäytelmä toteutuu tänään sunnuntaina 17. tammikuuta iltapäivällä, mutta tuntien kekseliään Navalnyin ja arvaamattoman valtakoneiston Venäjällä luvassa saattaa olla isoja yllätyksiä.

Pobeda-lentoyhtiön nettisivujen mukaan koneen on määrä nousta ilmaan Berliinin Brandenburgin kentältä kello 15.45 Suomen aikaa. Saapuminen Moskovaan olisi 18.20. Aikataulu voi elää vielä paljonkin.

Yllättävää olisi, jos Navalnyi vain suuremmitta mediaoperaatioitta lentäisi Moskovaan Vnukovon kentälle, missä turvallisuuspalvelu FSB – Navalnyin murhan toteuttajaksi arveltu – ottaisi oppositiojohtajan vastaan ja kuljettaisi vankilaan pidätysoikeudenkäyntiä varten.

Moskovan vankilavirasto ilmoitti torstaina tekevänsä kaikkensa Navalnyin vangitsemiseksi. Virasto syyttää Navalnyia ehdollisen tuomion välttelystä vuoden 2014 petosjutussa, jota Navalnyi kuvaa poliittiseksi tilaustyöksi. Navalnyin kannalle asettui myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätöksessään vuonna 2017.

Järkyttävää Novitshok-hermomyrkyllä toteutettua murhayritystä Venäjän viranomaiset eivät ole sen sijaan havainneet tarpeelliseksi tutkia. Presidentti Vladimir Putin on sanonut, ettei sellaiseen ole aihetta. “Miksi hänet pitäisi myrkyttää, kuka tarvitsee häntä muutenkaan? Jos olisi haluttu, olisivat varmaan vieneet sen loppuun asti”, Putin muotoili lehdistötilaisuudessaan 17. joulukuuta.

Median osaajia ja poliitikkoja Navalnyin tukena

Lehtitietojen mukaan Venäjän viranomaiset kielsivät loppuviikosta kuvaamisen Vnukovon lentokentällä. Silti ainakin Prahassa toimiva venäjänkielinen Nastojashtsheje Vremja välittää suoraa tv-lähetystä paluusta koko iltapäivän.

Navalnyin kannattajien sosiaalisen median ryhmässä on tuhansia halukkaita tulemaan sankaria vastaan. Venäjän valtionmedia tekee parhaansa sotkeakseen käsityksiä tilanteesta ja mustamaalatakseen Navalnyia, josta on vuoden 2011 jälkeen tullut ylivoimaisesti tunnetuin presidentti Vladimir Putinin vastustaja ja haastaja.

Jo syyskuun manipuloiduissa aluevaaleissa Navalnyi järjesti takaiskuja Putinin valtapuolueelle yhtenäiselle Venäjälle. Seuraavaksi hän tavoittelee menestystä ensi syksyn duumanvaaleissa, joihin harva uskoo häntä itseään hyväksyttävän ehdokkaaksi.

Navalnyilla on tukenaan joukkueellinen median ja rikostutkinnan ammattilaisia sekä nuoria poliitikkoja eri puolilla Venäjää.

Kun Navalnyi toipui myrkytyksen jälkeisestä koomasta Saksassa, maineikkaassa Charitén sairaalassa hänen luonaan vieraili liittokansleri Angela Merkel. Myöhemmin itsenäisen venäläisen Vdud-videoblogin laajassa haastattelussa Navalnyi kertoi, että Merkel osoitti olevansa äärimmäisen hyvin perillä tapahtuvasta.

Navalnyi soitti alushousujensa myrkkykäsittelijälle

Navalnyin ja hänen perheensä toipumispäivityksiä on luettu miljoonia kertoja Facebookissa ja Instagramissa. Keskiviikon Palaan kotiin -päivityksessä Navalnyi, 44, kertoi kuntoutuneensa lähes täysin elokuussa kokemastaan murhayrityksestä, joka myöhempien journalististen tutkimusten mukaan toteutettiin Navalnyin alushousujen saumoihin asetellulla Novitshok-hermomyrkyllä siperialaisessa Tomskin kaupungissa.

Navalnyi itse osallistui CNN:n ja The Insider -julkaisun tutkimuksiin, joiden avulla paljastettiin kahdeksan murhaepäillyn henkilöllisyys. Kameran koko ajan käydessä Navalnyi soitti yhdelle miehistä ja jututti tätä yli puoli tuntia tavallisella puhelinlinjalla. Epäilty hairahtui kertomaan tietoja Tomskin murhajuonen vaiheista ja jopa sen, että hänen tehtävänään oli kahdesti jälkikäsitellä Navalnyin alushousut, ilmeisesti myrkkyjälkien hävittämiseksi.

Nettisivustollaan Navalny.com poliitikko huomauttaa, että hän on käytännössä ojentanut murhaepäiltyjen nimet ja todistusaineiston Venäjän viranomaisille. Edes rikostutkintaa FSB:n työntekijöitä vastaan ei ole aloitettu.

“Kukaan ei ala edes tarkastamaan asiaa. Rankaisemattomuus johtaa rappeutumiseen”, Navalny kirjoittaa.

“Palaan kotiin Pobedan lennolla. Tulkaa vastaan!”

Keskiviikkona Instagram-tilillään Navalnyi kirjoitti:

“Kysymystä ‘palatako vai ei’ ei koskaan ollut mielessäni. Yksinkertaisesti siksi, etten lähtenytkään. Päädyin Saksaan, tultuani sinne teho-osaston boksissa, yhdestä syystä: minut yritettiin tappaa.

Minä jäin henkiin. Ja nyt Putin, annettuaan käskyn minun tappamisestani, inisee koko bunkkerilleen ja käskee kaikkia palvelijoitaan tekemään kaikkensa, etten palaisi. Palvelijat toimivat kuten yleensä: kyhäävät yhä uusia rikosjuttuja minua vastaan.

Mutta mitä he siellä tekevät ei kiinnosta minua. Venäjän on minun maani, Moskova kaupunkini, ja kaipaan niitä.

Siksi tänään aamulla menin Pobeda-yhtiön sivustolle ja ostin liput. Tammikuun 17:ntenä, sunnuntaina, palaan kotiin Pobedan lennolla. Tulkaa vastaan!”