Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki Suomeen saapuvat koronatestiin rajoilla – Toimeenpano alkaa heti

Jatkossa rajan yli pääsee vain välttämättömien syiden vuoksi. Muuntovirusten torjunta on pääsyy tiukennuksille.

Hallitus aloitti neuvottelut Säätytalossa tänään jo puolenpäivän jälkeen. Aiheina olivat epidemiologinen tilannekuva ja hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentäminen sekä rajapäätöksen päivittäminen.

Kello 19 pidetyssä valtioneuvoston istunnossa käsiteltiin tämän jälkeen rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittamista ja Euroopan unionin sisärajojen väliaikaisten rajatarkastusten jatkamista.

Valtioneuvosto kertoi, että rajanylityspaikkojen liikennerajoituksia on muutettu ja sisärajatarkastuksia jatketaan.

Muunnokset leviävät rajusti

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi kello 20 alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että jatkossa rajanylityspaikoilla kaikki matkustajat testataan – ja toimeenpano alkaa heti.

– Olemme koronaepidemian kanssa käännekohdassa, Kiuru tiivisti.

– Virusmuunnokset leviävät jopa 50-70 prosenttia aikaisempaa tehokkaammin. Riski tilanteen kokonaishallinnan menettämisestä on Suomessakin huomattava.

Siksi Kiuru totesi, että toimiin on ryhdyttävä heti: ne ovat aivan välttämättömiä, eivät “varmuuden vuoksi” tehtyjä. Niiden toimeenpanoon tarvitaan satoja henkilöitä.

Rajan yli vain pakottavista syistä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jatkoi kertomalla, että rajan yli pääsee jatkossa vain pakottavista syistä. Sellaisia ovat esimerkiksi omat häät ja oman lapsen syntyminen.

Myös rajayhteisöjen liikkumista rajoitetaan. Rajan yli pääsee tapaamaan lähinnä vain omaa puolisoa, lapsia, lapsenlapsia, isovanhempia ja appivanhempia.

– Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä ja länsi- sekä pohjoisrajoilla ylityspaikkojen aukioloaikoja rajoitetaan. Nämä toimet tulevat voimaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, Ohisalo jatkoi.

– Perusoikeuksiin emme kuitenkaan puutu, siihen, että maasta voi poistua ja että suomalaiset voivat palata maahan.

Lentorajoitusta Britanniaan ei kuitenkaan jatketa.

– Välttämättömyysedellytys ei enää täyty, perusteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen.

– Rajaturvallisuus on parantunut ja testaus lisääntynyt niin paljon.

Lisää päätöksiä ehkä maanantaina

Ruotsissa todettiin uusia koronatartuntoja pelkästään tänään 4 214 ja Suomea paljon pienemmässä Virossa 490. Suomen luku oli 350.

Krista Kiuru totesi, että muun muassa tämän vuoksi maahantuloperusteet on välttämätöntä saattaa tiukoiksi.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina muiden toimien osalta. Kiurun mukaan ne koskevat ratkaisuja ja päätöksiä myös rajojen sisällä.