Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki Suomeen saapuvat koronatestiin – toimeenpano alkaa heti, ja onnistuminen varmistetaan maahantulomääräyksiä tiukentamalla

Maahan vain välttämättömästä syystä, rajayhteisöjen erivapaudet pois, Imatran ylityspaikka kiinni. Virusmuunnokset ovat hallituksen tiukan linjan syy.

Ulkomaalaiset pääsevät Suomeen ensi viikon loppupuolelta alkaen vain välttämättömästä syystä.

Tämä tarkoittaa muun muassa huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä työmatkaliikennettä, eli esimerkiksi terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, tavaraliikennettä sekä kansainvälisten organisaatioiden henkilöstöä.

Työmatkan välttämättömyyttä ei kuitenkaan voi määritellä itse.

Rajan yli pääsee tapaamaan omaa puolisoa, lapsia, lapsenlapsia, isovanhempia ja appivanhempia. Lisäksi maahan pääsee muun muassa jos henkilöllä on Suomessa asunto tai vapaa-ajan asunto.

Hallitus teki tiukan linjauksen erityisesti hillitäkseen koronavirusmuunnosten tartuntoja.

– Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalla, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa illalla.

– Olemme koronaepidemian kanssa käännekohdassa. Riski tilanteen kokonaishallinnan menettämisestä on Suomessakin huomattava.

“Matkustamisen volyymiä on laskettava”

Hallitus päätti lisäksi poistaa rajayhteisöjä koskevat, rajan ylittämistä koskevat erivapaudet. Hallituksen mukaan tämä koskee ainoastaan muita kuin Suomen kansalaisia.

Rajayhteisöjen alueella rajaa ei myöskään saa ylittää muualla kuin rajanylityspaikalla. Tämä koskee myös Suomen kansalaisia, mutta ei saamelaisten elinkeinonharjoittamista.

Imatran rajanylityspaikka Venäjälle puolestaan suljetaan henkilöliikenteeltä kokonaan. Pohjois- ja länsirajojen ylityspaikkojen aukioloaikoja puolestaan rajoitetaan.

Toimenpiteillä mahdollistetaan koronatestien tekeminen kaikille maahantulijoille.

– Matkustamisen volyymiä on laskettava, Kiuru perusteli.

Testaukseen tarvitaan Kiurun mukaan satoja uusia työntekijöitä, mutta toimeenpano on kuitenkin jo alkanut.

Ohisalo vetosi aikuisiin

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistutti, että rokotteiden alkamisesta huolimatta rajoitusten lieventämisen aika ei ole nyt.

– Suurimman uhan aiheuttaa liikenne rajojen yli, hän sanoi.

– Emme tekisi näin rajuja rajoitustoimia, mikäli ne eivät olisi aivan välttämättömiä turvaamaan terveyttä ja ihmishenkiä.

Suomalaisten perustuslaillista oikeutta lähteä tai saapua Suomeen uudet rajoitukset eivät koske. Ohisalo kuitenkin vetoaa kaikkia välttämään ulkomaille suuntautuvaa liikennettä.

Erityisen huolissaan Ohisalo on lapsista ja nuorista, joille koronasta on tulossa raskas sukupolvikokemus.

– On meidän aikuisten tehtävä huolehtia, ettei koronalla olisi vielä pahempia pitkäaikaisvaikutuksia.

Rajoitukset voimassa kuukauden

Rajaliikenteen rajoitukset tulevat voimaan ensi keskiviikkona, sillä esimerkiksi Imatran rajanylityspaikan sulkeminen edellyttää byrokratiaa Venäjän kanssa.

Rajoitukset ovat voimassa 30 vuorokautta.

Ensi maanantaina hallitus jatkaa neuvotteluja kotimaassa tarvittavista rajoituksista.

– Tarvitaan myös maan rajojen sisällä tapahtuvia lisätoimia. Tarkoituksena on päivittää hybridistrategiaa, Kiuru kertoi.

Riski virusmuunnosten aiheuttamasta epidemian äkillisestä pahenemisesta on hänen mukaansa suuri, vaikka Suomen tilanne on tähän saakka ollut naapurimaita parempi.

– Yleistyessään uusi virusmuunnos voi saattaa vaaraan terveydenhuollon kantokyvyn. Kansantaloudellisesti näkökulmasta on edullisinta pitää tapausmäärät kurissa.

Ruotsissa todettiin uusia koronatartuntoja pelkästään tänään 4 214 ja Suomea paljon pienemmässä Virossa 490. Suomen luku oli 350.

Muokattu klo 21.20: Juttua päivitetty kauttaaltaan.