Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennusteollisuus toivoo ulkomaalaisten työntekijöiden jäävän toistaiseksi Suomeen – hallituksen rajoitukset eivät salli työmatkaliikennettä rakennustyömaille

Alan etujärjestö varoittaa, että pitkään jatkuessaan rajoitukset vaarantavat töiden etenemistä varsinkin Etelä-Suomessa.

Hallituksen perjantaina päättämät rajaliikenteen rajoitukset estävät ulkomaisen rakennustyövoiman saapumisen Suomeen.

Rakennusalan yritysten etujärjestö Rakennusteollisuus RT muistuttaa, että alalla työskentelee normaaliaikana kymmeniä tuhansia ulkomaisia työntekijöitä. Valtaosa heistä tulee Virosta.

– Toivomme, että ne ulkomaalaiset työntekijät, joilla on töitä täällä ja mahdollisuus jäädä, eivät poistuisi nyt Suomesta, vetoaa järjestön toimitusjohtaja Aleksi Randell tiedotteessa.

Pitkään jatkuessaan rajoitukset voivat hänen mukaansa vaikeuttaa “merkittävästi” rakennustyömaiden tilannetta erityisesti Etelä-Suomessa.

Jatkotoimista päätetään tiistaina

Ensi keskiviikkona voimaan astuvien rajoitusten mukaan Suomeen sallitaan vain sellainen työmatkaliikenne, joka liittyy yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävään työhön.

Halituksen päätös on voimassa kuukauden.

Randellin mukaan alalla on ymmärrystä hallituksen tiukalle linjaukselle. Rajoituksia pitäisi kuitenkin päästä purkamaan viimeistään ilmoitetussa ajassa.

– Nyt on tärkeä löytää yhdessä keinoja, joilla voidaan pysäyttää virus, mutta mahdollistaa ihmisten liikkuminen rajojen yli, hän sanoo.

Viime kevään tiukkojen maahantulorajoitusten aikana ulkomaiset työntekijät pystyivät toimitusjohtajan mukaan joustamaan, eikä rakentaminen häiriintynyt vakavasti.

Järjestelyjä koronatartuntojen ehkäisemiseksi rakennustyömailla tulee Randellin mukaan kuitenkin noudatettava tinkimättä ja tehostettava entisestään.

Rakennusteollisuus RT:n hallitus käsittelee alan mahdollisia jatkotoimia ensi tiistaina.