Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Navalnyi astuu tänään oikeuden eteen – Oppositiopoliitikko saattaa joutua kiven sisään 3,5 vuodeksi

Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyin oikeudenkäynti alkaa tänään Moskovassa. Häntä syytetään muun muassa ehdollisen vankeustuomionsa ehtojen toistuvasta rikkomisesta.

Oikeustalon lähistöllä on erittäin paljon poliiseja valvomassa tilannetta, lisäksi paikalla on paljon toimittajia. Navalnyin vaimo Julija Navalnaja on jo mediatietojen mukaan saapunut seuraamaan oikeudenkäyntiä, jonka alku ilmeisesti hieman viivästyy suunnitellusta.

Venäjän syyttäjäviranomaiset kertoivat eilen kannattavansa rikosseuraamusviraston vaatimusta Navalnyin, 44, ehdollisen tuomion muuttamisesta vankeudeksi.

–  Pidämme tätä vaatimusta laillisena ja oikeutettuna, viraston lausunnossa sanottiin.

Navalnyia uhkaa kolmen ja puolen vuoden tuomio.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, missä hän toipui kuukausia myrkytyksestä. Navalnyin mukaan hänen myrkytyksensä takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

Kiinnioton jälkeen Navalnyi tuomittiin vankeuteen 30 päivän ajaksi.

Navalnyin tukijoita on kehotettu kokoontumaan oikeustalon ulkopuolelle osoittamaan tukeaan oppositiopoliitikolle.

Navalnyin tukimielenosoituksissa otettiin sunnuntaina eri puolilla maata kiinni yli 5  300 ihmistä, heidän joukossaan noin 90 toimittajaa. Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan joissain paikoissa raakaa väkivaltaa.

Ilmoittautumisvelvollisuus jatkui sairaalahoidon jälkeen

Navalnyin oikeudenkäynti juontaa maan oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan juurensa 30:nteen joulukuuta 2014. Tuolloin Aleksei Navalnyi ja hänen veljensä Oleg saivat vankeustuomiot kavalluksesta sekä rahanpesusta niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa.

Nimensä tapaus sai siitä, että toinen väitetyn kavalluksen kohteeksi joutuneista venäläisyhtiöistä oli kytköksissä ranskalaiseen kosmetiikkajättiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi syksyllä 2017, että Navalnyit oli tuomittu perusteettomasti. Venäjän korkein oikeus piti tuomiot kuitenkin voimassa.

Veljeksistä Olegin tuomio oli ehdoton mutta Alekseille vankeusrangaistus määrättiin ehdollisena viiden vuoden koeajalla. Myöhemmin oikeus vielä jatkoi koeaikaa vuodella, joten se päättyi vuodenvaihteessa.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Navalnyin olisi pitänyt ehdollisen tuomion ehtojen mukaan ilmoittautua viranomaisille kahdesti kuukaudessa. Viranomaisen mukaan hän rikkoi tätä määräystä viime vuoden tammikuusta alkaen useita kertoja. Viimeisen kerran Navalnyi oli ilmoittautunut viranomaisille 3. elokuuta 2020.

Vankilaviranomaisen mukaan Navalnyia oli varoitettu useita kertoja, että ehtojen rikkominen voi johtaa ehdollisen vankeustuomion muuttamiseen ehdottomaksi. Viranomainen antoi lopulta 29. joulukuuta, eli päivää ennen koeajan päättymistä, määräyksen Navalnyin ottamisesta kiinni tavattaessa.

Venäjän vankilaviranomainen sanoi tiedotteessaan keskeyttäneensä ilmoittautumisten vaatimisen Navalnyin sairaalahoidon ajaksi.

Viranomaisten mukaan berliiniläinen Charite-sairaala oli tiedottanut Navalnyin hoidon päättyneen 23. syyskuuta, minkä jälkeen ilmoittautumisvelvollisuus oli palannut jälleen voimaan.