Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AstraZenecan rokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen – Rokotusten annosvälin pidentämistä suositellaan

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle.

AstraZenecan koronarokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR.

Rokotussuositusta muutetaan tarvittaessa, kun tutkimustietoa rokotteen tehosta ja vaikutuksista eri ikäryhmillä kertyy lisää.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen ryhmä suosittelee jo käytössä olevia mrna-rokotteita. Yli 70-vuotiaiden kuolleisuus koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on THL:n mukaan moninkertainen nuorempiin ikäryhmiin verrattuna.

–  Vaikka AstraZenecan rokotteen saaneilla ikääntyneillä vasta-aineiden määrä on tutkimuksissa ollut samaa luokkaa kuin muillakin ikäryhmillä, ikääntyneiden tutkittavien määrä on toistaiseksi ollut tehotutkimuksissa pieni. Tutkimustiedon vähäisyys ei tarkoita, että suojatehoa ei olisi, mutta tietoa tarvitaan enemmän. Siksi odotamme kattavampia tutkimustuloksia rokotteen suojatehosta ikääntyneillä ja muutamme suositusta tarvittaessa, kertoo KRARin puheenjohtaja Ville Peltola tiedotteessa.

Tilanteessa, jossa rokotteita on vähän, KRAR suosittelee AstraZenecan rokotteen tarjoamista rokotusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisenä perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville.

Annosvälin pidentämistä suositellaan

Rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee koronarokotteiden annosvälin pidentämistä 12 viikkoon. Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan rokotetut saavat paremman suojan, kun rokotteen annosväliä pidennetään. Silloin elimistön tuottama vastustuskyky hänen mukaansa kypsyy ja vahvistuu.

–  Samalla annosväli auttaa vakavassa epidemiatilanteessa nostamaan nopeasti rokotuskattavuutta, kun pienissä erissä saapuvat annokset riittävät entistä useammalle. Mahdollisimman moni, jolla on kohonnut riski saada vakava koronavirustauti, saa nopeammin ensimmäisen rokoteannoksen tarjoamaa, jo kohtalaisen hyvää suojaa, sanoo Nohynek tiedotteessa.

THL:n mukaan odotettavissa on, että Suomeen saatavien rokoteannosten määrä kasvaa kevään mittaan niin, että rokotteita riittää myös rokotussarjan toisten annosten antamiseen ja että yhä useampi pääsee rokotusten piiriin.