Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mediat: USA:ssa tasaväkinen senaatti sopuun vallanjaosta – Senaatin komiteat demokraattien hallintaan

Republikaaneilla ja demokraateilla on molemmilla 50 senaattoria. Tuoreella sopimuksella selkeytetään vallanjakoa senaatissa, jossa vaaka kallistuu käytännössä demokraattien eduksi.

Yhdysvaltain tasaväkinen senaatti on päässyt sopuun vallanjaosta. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.

Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer ilmoitti paikallista aikaa keskiviikkoaamuna, että vallanjaosta oli saatu aikaan sopimus ja asia hyväksyttiin senaatissa myöhemmin samana päivänä. Sopimus antaa senaatin komiteat demokraattien hallintaan.

Republikaaneilla ja demokraateilla on nyt molemmilla 50 senaattoria. Vaaka kallistuu kuitenkin demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan varapresidentti Kamala Harrisin ansiosta.

Harrisin ei voida kuitenkaan odottaa olevan paikalla joka päivä kiistoja ratkaisemassa. Tästä syystä senaatin Schumer ja senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell olivat käyneet neuvotteluja sopimuksesta, joka määrittelisi vallanjakoa päivittäisten asioiden osalta.

Schumer: Demokraatit eivät aio hukata aikaa

McConnell kertoi Wall Street Journalin mukaan, että tuore sopimus on lähestulkoon identtinen edellisen vuonna 2001 tehdyn senaatin vallanjakosopimuksen kanssa. Republikaanisenaattorin mukaan sopimuksen avulla senaatti voi toimia tasaisesti jakautuneena oikeudenmukaisesti.

McConnellin mainitsemassa sopimuksessa kummallakin puolueella oli saman verran komiteapaikkoja, mutta enemmistöpuolueella oli komiteoissa puheenjohtajuus. Lisäksi enemmistöpuolue määräsi muun muassa lainsäädäntöäänestysten aikataulusta, vaikka äänet olisivat jakautuneet tasan.

Schumerin mukaan demokraatit ovat valmiita ryhtymään heti toimiin. Hän kertoi muun muassa ohjeistaneensa komiteoiden uusia puheenjohtajia aloittamaan kuulemiset ilmastolainsäädännön osalta.

–  Senaatin demokraatit eivät aio hukata aikaa ottaessaan vastuulleen suurimmat maatamme ja planeettaamme kohtaavat haasteet, Schumer sanoi Wall Street Journalin mukaan.

Tasaväkinen paikkajakauma on ennen vallanjakosopimusta estänyt demokraatteja ottamasta haltuunsa avainasemassa olevia senaatin komiteoita. CNN:n mukaan tähän on syynä se, että senaatti on toiminut aiemman kongressin järjestelyjen mukaisesti. Edellisellä kaudella valta senaatista oli republikaaneilla.

Oikeusministerin nimitys on sakannut

Sopimuksen puuttuminen on myös hidastanut presidentti Joe Bidenin hallinnon nimitysten vahvistamista senaatissa. CNN:n mukaan esimerkiksi oikeusministeriksi kaavaillun Merrick Garlandin nimittäminen on sakannut aiempaan kongressiin pohjautuvan valtajärjestelyn vuoksi.

Senaatin oikeuskomitean puheenjohtaja republikaanisenaattori Lindsey Graham oli hylännyt maanantaina demokraattien pyynnön ajoittaa Garlandin vahvistuskuuleminen ensi viikon maanantaille. Graham perusteli päätöstä sillä, että senaatin pitää keskittyä maan edellisen presidentin Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäyntiin, jonka on puolestaan määrä alkaa ensi viikon tiistaina.

Wall Street Journalin mukaan Grahamin seuraaja, oikeuskomitean seuraava puheenjohtaja demokraattisenaattori Dick Durbin kertoi Schumerin ilmoituksen jälkeen haluavansa edelleen järjestää Garlandin hyväksymiskuulemisen maanantaina. Hän kuitenkin huomautti, ettei tämä ole välttämättä mahdollista ilman republikaanien hyväksyntää, sillä hänen olisi sääntöjen mukaan ilmoitettava asiasta viikkoa aiemmin.