Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Navalnyi jälleen oikeuden edessä, nyt epäiltynä sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell aikoo ottaa Navalnyin tilanteen esille Moskovan-vierailullaan.

Venäjällä keskeinen oppositiovaikuttaja ja Kremlin vallanpitäjien kriitikko Aleksei Navalnyi on jälleen oikeuden edessä Moskovassa. Navalnyi on tällä kertaa epäiltynä sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta.

Oikeudenkäyntiä seuraavien toimittajien mukaan Navalnyi tuotiin aamulla oikeussaliin syytetyille varattuun lasikoppiin.

Syyte liittyy Navalnyin Twitterissä julkaisemaan videoon, jossa hän otti kantaa toiseen, Venäjän hallinnon julkaisemaan videoon. Hallinnon julkaisemalla videolla esiintyi sotaveteraani, joka puolusti presidentti Vladimir Putinin valtakautta pidentävää perustuslain muutosta.

Videota kärkkäästi arvostellut Navalnyi kutsui siihen osallistuneita muun muassa pettureiksi.

Latviassa toimiva, Venäjää seuraava Meduza-uutissivusto kertoi torstaina, että Navalnyin on määrä saapua paikalle oikeuteen.

Kunnianloukkausjuttu tuli vireille viime vuoden kesäkuussa, sivusto kertoo. Sen mukaan tuomio voi olla enintään kaksi vuotta vankeutta.

Aiemmin tällä viikolla Navalnyi tuomittiin eri oikeusjutussa runsaaksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan ehdollisen tuomionsa ehtojen rikkomisesta. Hänet otettiin kiinni heti, kun hän palasi Venäjälle Saksasta viime kuussa.

Borrell ja Lavrov tapaavat tänään

Navalnyi toipui Saksassa kuukausikaupalla myrkytyksestä, jonka kohteeksi hän joutui elokuussa. Oppositiovaikuttajan mukaan myrkytyksen takana on Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet väitteen.

Poliisi on tukahduttanut kovin ottein Navalnyia tukevia mielenosoituksia eri puolilla Venäjää. Mielenosoitusten aikana on otettu kiinni tuhansia ihmisiä.

Samaan aikaan Navalnyin toisen oikeudenkäynnin kanssa Moskovassa vierailee EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Josep Borrell. Hänen ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin on määrä pitää tiedotustilaisuus aamupäivällä.

Borrellin torstaina alkanut vierailu on ensimmäinen EU:n edustajan vierailu Venäjällä sitten vuoden 2017.

Borrellin on vierailun aikana tarkoitus muun muassa keskustella Navalnyin saamasta tuomiosta ja painottaa hänen vapauttamisensa tärkeyttä.

Venäjän ulkoministeriön edustajan Maria Zaharovan mukaan Borrellin vierailusta on sovittu ennakolta jo aikoja sitten, ja Navalnyi on vain yksi asia monien agendalla olevien joukossa, kertoi uutistoimisto Tass.