Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikka lykkää AstraZenecan koronarokotteen käyttöönottoa – Tuoreen tutkimuksen mukaan rokote tehoavaa huonosti paikalliseen virusmuunnokseen

Etelä-Afrikka kertoi sunnuntaina lykkäävänsä rokotusten aloittamista lääkeyhtiö AstraZenecan koronavirusrokotteella.

Syynä on tuore tutkimus, jonka mukaan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronavirusrokote ei vaikuta suojaavan Etelä-Afrikassa tavatun virusmuunnoksen lieväoireiselta taudilta. Useat mediat kertoivat viikonloppuna eteläafrikkalaisen Witwatersrandin yliopiston tutkimuksesta, joka julkaistaan virallisesti maanantaina.

AstraZenecan rokotetta koskevassa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2  000 pääosin tervettä ja nuorta potilasta. Heistä yksikään ei kuollut tai joutunut sairaalahoitoon. Rokotteen tehoa vakavaan tautimuotoon ei tarkasteltu. Tutkimus odottaa vielä vertaisarviointia.

Tutkimus näyttää kuitenkin vahvistavan oletuksen, että Etelä-Afrikassa alun perin havaittu virusmuunnos voi levitä myös rokotettujen keskuudessa.

AstraZenecan kommentoi uutistoimisto AFP:lle yhtiön uskovan, että sen rokote tarjoaa yhä suojaa vakavilta tautimuodoilta. Yhtiö pyrkii nyt muokkaamaan rokotetta myös virusmuunnokseen tehoavaksi.

1,5 miljoonaa todettua tartuntaa

Etelä-Afrikassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja Afrikan mantereella. Noin 59 miljoonan asukkaan maassa oli tarkoitus aloittaa rokotukset lähipäivinä miljoonalla AstraZenecan rokoteannoksella.

Rokotteen käytön lykkäys on takaisku, mutta viranomaisten mukaan maa odottaa saavansa rokotteita myös muilta valmistajilta.

Etelä-Afrikan tavoitteena on rokottaa 67 prosenttia väestöstään vuoden loppuun mennessä. Maassa on tähän mennessä todettu lähes 1,5 miljoonaa koronatartuntaa sekä noin 46  000 virukseen liittyvää kuolemaa.