Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiran ja kissan tassut paleltuvat helposti paukkupakkasilla – Kannattaa myös miettiä, uskaltaako koiransa jättää yksin kaupan ulkopuolelle, mistä se voidaan varastaa

Pakkanen palelluttaa herkästi koiran ja kissan tassut. Eritoten talvella kauppareissut on syytä tehdä ilman lemmikkiä.

Paukkupakkasilla koiran tassut paleltuvat helposti eikä lemmikkiä pidä etenkään jättää odottamaan esimerkiksi kaupan ulkopuolelle, mistä se voidaan pahimmassa tapauksessa varastaa

Siperialaisista ilmasto-olosuhteista ei luultavasti tykkää kukaan, mutta eivät varsinkaan paljain tassuin ulkona liikkuvat koirat ja kissat.

Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Anne Skyttälä-Rasila toteaa, että koiran ja kissan polkuanturat on tehty siten, etteivät ne kestä kovia pakkasia. Paleltumia tulee hyvin nopeasti tassujen lisäksi korvalehtiin.

– Oma jackrussellinterrierini ei ole ollenkaan innostunut ulkoilusta näillä keleillä. Se käy nopeasti toimittamassa asiansa ja haluaa mahdollisimman äkkiä takaisin sisälle. Olen suojannut koiran tassuja pukemalla sille lasten jarrusukat, jotka auttavat aika paljon asiaa, Skyttälä-Rasila kertoo.

Ihmisten pitäisikin Skyttälä-Rasilan mielestä ymmärtää, ettei koiria missään nimessä pidä näillä keleillä istuttaa odottamassa emäntäänsä tai isäntäänsä.

Eläinsuojeluyhdistys sai takavuosina ilmoituksen tapauksesta, jossa ravintolaan mennyt mies oli jättänyt koiransa odottamaan kiinteistön ulkopuolelle paukkupakkasilla. Asia ratkesi siten, että koira sai mennä baariin, kun sen isäntä ei suostunut luopumaan oluistaan.

“Kaupassa käynti ja koiran lenkittäminen tehtävä ehdottomasti eri kerroilla”

Anne Skyttälä-Rasila kehottaa ihmisiä miettimään, onko järkevää yhdistää kauppareissu ja koiralenkki.

– Siinä on kuitenkin aina olemassa sellainen riski, että kun omistaja tulee kaupasta, koira onkin kadonnut. Kuvittelisin, että varsinkin pienet, söpöt koirat ovat sellaisia, jotka herkimmin voidaan varastaa. En halua syyllistää ketään, mutta aina kannattaa ajatella, että uskaltaako sen lemmikkinsä jättää vartioimatta, Skyttälä-Rasila toteaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ilmaisi huolensa em. asiasta tiedotteessaan jokin aika sitten. Yhdistys totesi, ettei koiria pidä missään olosuhteissa jättää yksin kytkettyinä kauppojen ja ravintoloiden eteen.

Koiralle yksinolo vieraassa paikassa on vaarallista ja stressaavaa. Liikkeiden eteen yksin jätetyt koirat voidaan varastaa, ne voivat joutua ulkopuolisten ihmisten kiusan kohteiksi tai jopa myrkytetyiksi. Yksin jätetty koira saattaa myös joutua ohikulkevan, nahistelemaan taipuvaisen koiran uhriksi tai käyttäytyä itse arvaamattomasti, jos se kokee tilanteen pelottavaksi.

Hesy kehottaakin ihmisiä kertomaan liikkeen työntekijöille, jos havaitsee koiran ”unohtuneen” kytkettynä kaupan, liikekeskuksen tai ravintolan eteen. Mikäli koiranomistajaa ei näin tavoiteta, koirasta tulee tehdä ilmoitus hätäkeskukseen. Jos ulkona on pakkasta, siitä tulee ilmoittaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Sama pätee kovilla helteillä.

– Kaupassa käynti ja koiran lenkittäminen on tehtävä ehdottomasti eri kerroilla, sanoo Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen. Jokioisten Eläinsuojeluyhdistyksen tai Löytöeläinkoti Käpälämäen tiedossa ei ole tapauksia, joissa koira olisi varastettu liikkeen edestä. HÄSA