Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Hyvä ilmahygienia laskee merkittävästi viruspitoisuuksia

“Käsihygienian lisäksi sisätiloissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ilmanvaihtoon.”

Hyvä ilmahygienia eli tehokas ilmanvaihto, ilman puhdistaminen ja sekoittaminen laskevat merkittävästi ilman viruspitoisuuksia, käy ilmi tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vaarattoman malliviruksen leviämistä ilmavälitteisesti sisätilassa. Ravintolaan sijoittuneessa tutkimuksessa huomattiin, että koronaviruksen mekaanisena mallina käytettyä Phi6-virusta voitiin havaita suurehkon huoneen jokaisesta nurkasta noin 15 minuutin leviämisen jälkeen, ja ilmavirtojen ollessa leviämiselle suotuisia jo paljon nopeamminkin.

Lääketieteen tohtori Enni Sanmark muistuttaa, että tautien tarttuvuuden kannalta merkittävää on virusten määrä ilmassa, ei pelkkä niiden leviäminen.

–  Jotta virus voi aiheuttaa taudin, tulee viruspitoisuuden olla riittävän suuri. Jos huoneilmaa saadaan puhdistettua, tai se sekoittuu tehokkaasti ja vaihtuu tarpeeksi nopeasti, voidaan viruspitoisuuksia vähentää merkittävästi. Eli käsihygienian lisäksi sisätiloissa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ilmanvaihtoon, Sanmark sanoo tutkimusryhmän tiedotteessa.

Koronan kokoinen mallivirus

Tutkimuksessa malliviruksena käytetty Phi6 on vaaraton palkokasvin bakteerin virus, joka vastaa kooltaan ja rakenteeltaan koronavirusta ja soveltuu siksi mallintamaan viruksen ilmanvaraista leviämistä.

–  Tuloksista nähdään, että tartuttavan lähteen poistuttua tilasta viruspitoisuus laskee merkittävästi jo minuuteissa. Tämä tukee hallitun asiakasmäärän ja vaihtuvuuden tärkeyttä, virologi Nina Atanasova sanoo tiedotteessa.

Poikkitieteellinen tutkimusryhmä selvitti malliviruksen leviämistä ja viruksen leviämisen mahdollisia hallitsemiskeinoja Business Finlandin rahoittamassa TUPA- eli turvaratkaisuja pandemian varalle -valmisteluhankkeessa.