Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoala: Autojen sähköistyminen etenee lähivuosina nopeasti – ladattavat hybridit avaavat latua

Ladattavien autojen osuuden uusista autoista odotetaan kohoavan yli 40 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Autojen sähköistyminen etenee uusien autojen ensirekisteröinneissä lähivuosina nopeasti, arvioi autoala.

Autoalan Keskusliiton ja Autotuojat ja -teollisuus ry:n mukaan sähköistyminen etenee kaikilla rintamilla täyssähköautojen, ladattavien hybridien sekä erilaisten sähköisten hybridivoimalinjojen yleistyessä.

Autoala odottaa, että ladattavien autojen osuus nousee hieman yli 40 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Tärkeimpänä kehitystä voimistavana tekijänä on EU:n autonvalmistajille asettamat keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä koskevat tavoitearvot, jotka edellyttävät sähköautojen osuuden kasvua.

–  Sähköistyminen etenee autokannassa ilman polttoaineveroon tai käytön verotukseen tehtäviä muutoksia. Sähköautojen käyttökustannukset ovat jo nykyisillä verotasoilla selvästi polttomoottoriautoa alemmat, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio tiedotteessa.

Vielä tällä vuosikymmenen alkupuolella ladattavat hybridit ovat autoalan ennusteen mukaan täyssähköautoja suositumpia, mutta täyssähköautojen suosio kasvaa erityisesti vuoden 2025 jälkeen.

Ladattavien autojen valikoima ja saatavuus paranee huomattavasti vuosikymmenen loppua kohti, ja hankintahinnat lähestyvät vähitellen polttomoottoriautojen hintaa.

Sähköistyminen jopa nopeampaa kuin hallituksen tavoite

Jo nykyisen teknologisen kehityksen ja kannustetoimenpiteiden seurauksena on maanteillä hieman yli 600  000 ladattavaa autoa vuosikymmenen lopussa. Yleistyminen edellyttää kuitenkin määrätietoista investointia latausinfrastruktuuriin, jotta kotitalouksilla ja yrityksillä olisi mahdollisuus hankkia ladattava auto.

Autoala painottaa, että jos uusien autojen hankinnan verotuksesta luovuttaisiin vaiheittain ja siirrettäisiin verotuksen painopistettä vuosittaiseen veroon, autokannan kierto nopeutuisi ja autokannan sähköistyminen etenisi nopeammin.

Ladattavien autojen määrä autokannassa kasvaisi tällöin jo lähes 750  000 autoon vuoteen 2030 mennessä.

Hallituksen tavoitteena on noin 700  000 sähköauton kanta vuodelle 2030.