Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa viiniasiantuntijat ovat kokeneet tulleensa amputoiduiksi koronan vietyä hajuaistin

Koronatartunnan saaneista viiniammattilaisista noin kolmasosa kertoi tutkimushaastattelussa aistiensa palanneen vain osittain tartunnan jälkeen.

Ranskalaiset sommelierit ja muut viiniasiantuntijat ovat kokeneet erityisesti yhden koronaoireen erityisen traumaattiseksi: hajuaistin menetyksen.

–  On hyvin vaikeaa myöntää, että olemme menettäneet nämä aistimme, kertoo Ranskan enologiliiton eli viiniasiantuntijoiden liiton johtaja Sophie Pallas.

Pallas sai itse koronatartunnan tammikuussa ja kertoo toipumisensa olevan edelleen kesken.

–  Kun meiltä riistetään nämä aistit, meidän kokemuksemme nautinnosta ja mielihaluista on amputoitu. Menetin ruokahaluni ja menetin täysin haluni juoda viiniä, hän kuvaili kokemuksiaan.

Hänen aistinsa ovat palailleet pikkuhiljaa, ja hän kuvailee aromien uudelleen löytämisen olevan tieteellisestä näkökulmasta mielenkiintoinen prosessi. Asiantuntijana hän kertoo pystyneensä tarkastelemaan asiaa erittäin analyyttisesti.

Pallas on palautellut kykyjään Bordeaux’n yliopiston asiantuntijoiden avustuksella. Hän on muun muassa testannut hajuaistiaan useaan otteeseen päivittäin.

Osalla aistit eivät ole palanneet ollenkaan

Pallas puhui tällä viikolla liittonsa järjestämässä virtuaali-konferenssissa, jossa esiteltiin koronan vaikutuksia viinialaan kartoittanut tutkimus.

Tutkimuksessa oli haastateltu viime vuoden touko-heinäkuussa yhteensä yli 2 600 viiniammattilaista. Valtaosa haastateltavista oli Ranskasta, mutta mukana oli ammattilaisia myös Italiasta, Chilestä ja muista maista. Haastateltavista yhteensä 68 oli saanut koronatartunnan pandemian ensimmäisen aallon yhteydessä.

Näistä kaksi kolmasosaa oli menettänyt hajuaistinsa ja reilu puolet makuaistinsa. Tartunnan saaneista viiniammattilaisista 61 prosenttia kertoi toipuneensa täysin, mutta noin kolmasosa kertoi aistiensa palanneen vain osittain. Seitsemällä prosentilla aistit eivät olleet palanneet laisinkaan.

–  Kuin muusikko, joka menettäisi soittimensa, liiton puheenjohtaja Didier Fages sanoi.

“Ei ollut hajua”

Aiempien koronavirusten perusteella maku- ja hajuaistin palautumisessa voi mennä jopa 18 kuukautta.

–  Kun kuume laski ja ruokahaluni palasi, kokeilin viiniä ja saatoin heti huomata ongelman, sanoi sommelierliiton puheenjohtaja Philippe Faure-Brac, joka valittiin vuonna 1992 maailman parhaaksi sommelieriksi.

Faure-Brac sai koronatartunnan pandemian ensimmäisen aallon aikana.

–  Se oli erittäin järkyttävää. Ei ollut hajua. Minulla oli tuntemuksia suussani, mutta ne olivat rajallisia ja keskittyivät perusmakuihin, eivät vivahteisiin. Sitä kesti yhdeksän päivää, hän kuvaili.

Perushajut alkoivat palailla, ja hän avitti asiaa hyvin tuntemiensa viinien avulla. Makuaistissa meni kuitenkin pidempään. Useiden viikkojen ajan oli vain tunne alkoholin poltosta ja voimakkaista tanniineista.

Kansainvälisen enologiliiton varapuheenjohtajalla Serge Dubois’lla oli vastaavanlaisia kokemuksia. Hän kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei kyennyt erottamaan aniksista pastis-aperitiivia viinistä. Vielä kuukausienkaan jälkeen kaikki ei ole hänen mukaansa kohdillaan, ja viinejä maistaessa jotain uupuu.

Enologiliitto kehotti aiemmin tällä viikolla Ranskan hallitusta asettamaan viinialan etusijalle rokotusten osalta ja varmistamaan, että ihmiset saavat tarvittavan terveydenhoidollisen tuen.