Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismaissa eniten naisia pörssiyhtiöiden johdossa

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat kärkisijoilla verrattaessa naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä. Asia selviää Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsauksesta.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa naisten määrä on nyt 30 prosenttia. Myös naisten osuus pörssiyhtiöiden johtoryhmissä on tasaisesti kasvanut.

Naisten osuuden kasvua selittää Keskuskauppakamarin mukaan hallinnointikoodin suositus, jonka mukaan pörssiyhtiön hallituksessa on oltava sekä miehiä että naisia.

Naisjohtajakatsauksessa tarkastellaan naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksen ja johtoryhmän jäseninä EU- ja ETA-valtioiden välillä. Tiedot on kerätty vuodelta 2020.

Kansainvälisessä vertailussa parhaiten pärjää Norja, jossa on voimassa kiintiölainsäädäntö hallituksen jäsenille. Naisten osuus hallituksen jäsenistä on Keskuskauppakamarin mukaan kuitenkin jämähtänyt lakisääteisen minimin eli 40 prosentin tuntumaan.

Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Ville Kajalan mukaan Suomen ja Ruotsin esimerkit osoittavat, että naisjohtajuutta voidaan edistää tehokkaasti ilman kiintiöitä.

–  Tämä kuitenkin edellyttää elinkeinoelämältä aktiivista otetta, sillä muutos perinteisiin roolimalleihin ei tapahdu itsestään. Naisten urapolkuihin johtajina tulee kiinnittää huomiota myös yleisemmin. Myös henkisestä jaottelusta naisten ja miesten koulutusaloihin on päästävä eroon, Kajala sanoo tiedotteessa.