Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Toivon, että päätöksiä liikkumisrajoituksista saadaan aikaiseksi, mutta neuvottelusta tulee varmasti vaikea

Pääministerin mukaan huomenna järjestetään tautitilanteesta ja rajoitustoimista parlamentaarinen info kaikille eduskuntapuolueille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi liikkumisrajoituksia ja maskipakkoa koskevasta neuvottelusta vaikeaa, koska asia on monille hallituspuolueillekin hankala. Hän sanoi toivovansa itse, että päätöksiä saadaan aikaiseksi.

Marinin mukaan hallitus käsittelee tänään myös ravintolasulun jatkoa. Sulku on jatkunut nyt kaksi viikkoa ja se on päättymässä ensi sunnuntaina.

–  Itse pitäisin todennäköisenä, että sulkua joudutaan jatkamaan. Se millä tasolla sitä sitten jatketaan, on hallituksen käsissä ja eduskuntaryhmien käsissä, Marin sanoi ennen neuvottelun alkamista.

Hänen mukaansa hallitus pitää huomenna kaikille eduskuntapuolueille parlamentaarisen infon tautitilanteesta ja tarvittavista rajoitustoimista. Marin sanoi keskustelevansa myös vielä tänään eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa asiasta.

Hän ei kuitenkaan vielä ennakoinut hallituksen keskustelun lopputulemaa.

–  Käymme tämän tilanteen yhdessä läpi ja katsomme, onko ryhmillä valmiutta näihin rajoitustoimiin tarttua, mikäli se on välttämätöntä.

Valvonta poliisin tehtävä

Marinin mukaan hallitus kuulee tänään myös tuoreimman arvion tautitilanteesta. Hän sanoi, että voi olla, että nykyiset rajoitustoimet myös purevat. Se nähdään seuraavan viikon kuluessa, mille tasolle tapausmäärät päivässä tasoittuvat. Tällä hetkellä ne ovat Marinin mukaan liian korkeat.

Marinin mielestä rajoitusten valvonta olisi poliisin tehtävä. Hän ei näe, että Puolustusvoimat tulisi Suomessa kaduille liikkumisrajoitusten noudattamista valvomaan poliisin kanssa.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoi, että keskustassa on valmiutta liikkumisen rajaamisesta, kunhan se tehdään alueellisesti tarkkaan rajatusti vain pahimmille epidemia-alueille ja myös ajallisesti rajatusti.

Hallituksen kaavailema erillislaki koskisi tiettävästi ensi vaiheessa pääkaupunkiseutua ja Turkua, joissa epidemia on pahin.

Irlannista ja Portugalista esimerkkiä

Marinin mukaan tälläkin hetkellä on vielä liikaa kontakteja ihmisten välillä ja sen vuoksi virus pääsee leviämään ja ihmiset sairastuvat.

–  Esimerkiksi Irlannin ja Portugalin esimerkit osoittavat, että kovilla rajoituksilla tautimäärät saadaan laskuun myös silloin kun kyseessä on virusmuunnokset.

Marinin mielestä tällä hetkellä Suomessa ei ole käytössä rajoitustoimia, joilla pystyttäisiin puuttumaan ihmisten vapaa-ajan toimintaan kattavasti.

–  Kyseessä ovat esimerkiksi kodeissa ja vapaa-ajalla tapahtuvat kokoontumiset, ovatpa ne sitten syntymäpäiväjuhlia tai ystävien kanssa illanviettoja tai juhlimista.

Mikään rajoitustoimi ei ole pääministerin mukaan aukoton, mutta ulkona liikkumisen rajoittamisella voisi ohjata ihmisiä siihen, että vapaa-ajalla ei kokoonnuttaisi porukoihin viettämään aikaa

Liikkumisrajoituksilla voisi puuttua myös kauppakeskuksissa hengailuun, koska välttämättömät kaupat pystytään rajaamaan.