Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säteilyturvakeskus antoi Olkiluoto 3:lle latausluvan

Teollisuuden Voiman mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaa ensi vuoden helmikuussa.

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut Teollisuuden Voiman (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle latausluvan.

STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

Myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on STUKin mukaan järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Olkiluoto 3 on polttoaineen latauksen alkamisesta lähtien käytössä oleva ydinvoimalaitos ja laitoksen valvonta muuttuu latauksen alkamisesta lähtien käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi, STUK totesi.

Polttoaineen latausta seuraa usean kuukauden mittainen käyttöönottovaihe, jonka aikana Teollisuuden Voima jatkaa laitoksen testaamista.

Kaikkia laitoksen toimintoja ei ole voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta. TVO:n suunnitelmien mukaan Olkiluoto 3 aloittaa säännöllisen sähköntuotannon ensi vuoden helmikuussa.

“Suomen suurin ilmastoteko”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) iloitsi Olkiluoto 3:n latausluvasta.

–  Säteilyturvakeskuksen latauslupa Olkiluoto 3 -yksikölle on askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotantoa, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä arviolta useilla miljoonilla tonneilla. Samalla Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee jo 90 prosenttiin, Lintilä sanoi työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

TEMin mukaan ydinvoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousee Olkiluoto 3:n käyttöönoton myötä yli 40 prosenttiin.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3 tulee tuottamaan noin 14 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta. Yhtiön mukaan Olkiluoto 3 on “Suomen suurin ilmastoteko”.

–  Tämä on merkittävin askel laitoksen käyttöönotossa tähän mennessä, johtaja Jouni Silvennoinen sanoi latausluvasta TVO:n tiedotteessa.