Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apua alkaa virrata Intiaan ulkomailta – "En voinut tehdä mitään, katsoin vain hänen kuolevan"

Monissa muissa maissa tilanne alkaa helpottaa. Hongkong ja Singapore suunnittelevat jälleen matkustuskuplaa.

Yhdysvallat ja Britannia ovat kiireellä lähettäneet hengityskoneita ja rokotemateriaaleja katastrofaalisesta koronavirustilanteesta kärsivään Intiaan. Maan koronalukemat ovat viime päivinä rikkoneet ennätyksiä, ylikuormittaneet sairaaloita ja täystyöllistäneet krematorioita.

Potilaiden omaiset ovat yrittäneet etsiä happivälineitä ja vapaita sairaalapaikkoja sosiaalisen median kautta.

Pääkaupungissa New Delhissä on jatkettu koronasulkua jatkuvasti pahenevan tilanteen vuoksi samalla, kun monissa rikkaissa maissa ollaan rokotusten edistyessä palaamassa kohti normaalia.

17-vuotiaan Mohan Sharman isä kuoli sairaalan ulkopuolelle.

–  Hän haukkoi henkeä. Otimme pois hänen kasvomaskinsa, ja hän vain pyysi itkien, että pelastaisimme hänet, hän kertoo.

–  En voinut tehdä mitään, katsoin vain hänen kuolevan.

Myös Ranska, Saksa ja Kanada ovat luvanneet apua Intialle. Intian valtavien tartuntalukujen vuoksi koko maailman tartuntamäärät ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Johnson lupaa Britannian “tekevän kaikkensa”

Ensimmäisen Britanniasta lähtevän avustuslentokoneen on määrä saapua Intiaan aikaisin tiistaina paikallista aikaa. Kyydissä on hengityskoneita ja happirikastimia.

Pääministeri Boris Johnson on luvannut maan “tekevän kaikkensa” Intiaa auttaakseen.

Yhdysvallat on ilmoittanut aikovansa lähettää heti materiaaleja rokotteiden valmistamiseen, lääkintävälineitä, testejä, hengityskoneita ja suojavälineitä. Maa ei kuitenkaan ole kertonut, saako Intia osan Astra Zenecan rokotteista, joita Yhdysvalloilla on tiettävästi ylimääräisenä noin 30 miljoonaa annosta.

Intian hindunationalistinen hallitus on saanut osakseen kasvavaa kritiikkiä siitä, että se on kuluneina viikkoina sallinut valtavien kokoontumisten järjestämisen. Miljoonat ihmiset ovat osallistuneet esimerkiksi poliittisiin kampanjatilaisuuksiin ja uskonnollisiin juhliin.

Twitter vahvisti sunnuntaina poistaneensa Intiassa kymmeniä viranomaistoimia arvostelleita tviittejä maan hallituksen vaatimuksesta.

Yhtiö perusteli poistamista juridisilla perusteilla. Tviittejä voidaan poistaa näkyvistä yksittäisen maan alueella, jos kyseisen maan lainsäädäntö edellyttää sitä.

Hongkong ja Singapore palasivat kuplasuunnitelman pariin

Monissa muissa maissa epidemiatilanne on paranemaan päin. Maanantaina Hongkong ja Singapore ilmoittivat yrittävänsä uudelleen matkustuskuplan avaamista kaupunkien välille.

Karanteenitonta matkustuskuplaa suunniteltiin jo viime vuoden lopulla, mutta sitten Hongkongiin iski epidemian neljäs aalto.

Toukokuun 26. päivästä lähtien kaupunkien väliä aletaan lentää kerran päivässä koneella, johon mahtuu 200 matkustajaa. Kesäkuun 10. päivästä alkaen päivittäisiä lentoja on kaksi.

Hongkongista Singaporeen matkaavilla on oltava saatuna kaksi annosta joko Pfizerin ja Biontechin tai Sinovacin rokotetta. Tällä pyritään myös kannustamaan asukkaita ottamaan rokote.

Singaporesta Hongkongiin suuntaavilta ei vaadita rokotteen ottamista, mutta heidän on saatava negatiivinen testitulos sekä ennen lähtöä että saapuessaan.

Sekä Hongkongissa että Singaporessa on käytössä tiukat karanteenisäännöt kaikille tulijoille, mikä on auttanut pitämään tartuntamäärät suhteellisen vähäisinä mutta samalla aiheuttanut haittaa niin turismille kuin kansantaloudelle.

Matkustuskuplan toimiminen edellyttää, että sekä Hongkong että Singapore pystyvät pitämään tartuntamäärät aisoissa tulevina kuukausina.

Osapuolet ovat sopineet kuplan keskeyttämisestä kahdeksi viikoksi, jos jäljittämättömien tartuntojen päivittäinen keskiarvo on yli viisi yhden viikon aikana kummassa tahansa kaupungissa.