Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset eivät saaneet kuntavaalijytkyä – asiantuntijan mukaan kolmossijasta käydään tiukka kamppailu kolmen puolueen välillä

Perussuomalaiset jäivät tavoitteestaan, ja vaalien kolmossijasta tullaan käymään tiukka kamppailu. Näin arvioi yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta STT:lle vaalitilannetta sunnuntaina iltakahdeksan jälkeen siihen mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella.

Hallituskauden puolivälissä pidettyjen niin sanottujen toisen asteen vaalien, kuten kuntavaalien, tuloksissa yleensä oppositiopuolueet menestyvät ja hallituspuolueet ottavat takkiinsa. Tämä lainalaisuus päti Wassin kertaa nyt yllättävän vähän. Pääministeripuolue SDP:n kannatus ei mainittavasti laskenut, eikä perussuomalaiset yltäneet niin voitokkaaksi kuin mitä etukäteen ajateltiin.

Kannatuksessa ykköseksi ponkaisi kokoomus, kakkosena olivat kymmenen aikaan illalla tasoissa SDP ja keskusta.

–  En olisi odottanut, että kokoomuksen kärki on näin vahva. Ja toisaalta kyllähän keskustan vahva suoritus tällä hetkellä, niin kyllä ajattelin, että kyllä se kuuluisa torjuntavoitto on tulossa puolueelle. Eli tulevat saavuttamaan paremman tuloksen kuin mitä kannatusmittaukset ovat antanet tässä vaalien alla odottaa, sanoi STT:lle erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta yhdeksän jälkeen illalla.

–  Kokoomus on suhteellisen paalutettu, ja demaritkin näyttää hyvälle. Mielenkiintoista nimenomaan se, ketkä ovat nyt kolmoset ja mitä persuille tapahtuu. Vihreät varmasti nousee tuosta, se on aika selvää, kommentoi Wass aiemmin.

Wassin mukaan perussuomalaisten yllättävän heikkoon tulokseen syynä voi olla se, että perussuomalaisten vaalikampanja ei suoraan osunut potentiaalisiin äänestäjiin eikä näin ollen saanut heitä motivoitumaan uurnille lähtemiseen.

Vaalikampanjassaan perussuomalaiset puhuivat paljon muun muassa maahanmuutosta, kun muut puolueet puhuivat varhaiskasvatuksen tilasta ja kuntien elinvoimaisuudesta.

–  Voisi ajatella, että sellainen kuntaontto populismi ei näytä sitten kuitenkaan purevan. Mutta voihan olla, että (perussuomalaisten tulos) ei noin huonoksi jää, mutta ei varmasti sellaista nousua enää tule, kuin mitä oletettiin, sanoi Wass.

Kolmossijasta tiukka kamppailu

Wassin mukaan kolmossijasta käydään tiukka kamppailu keskustan, vihreiden ja perussuomalaisten kesken. Karimäki oli vihreiden suhteen arviossaan hieman varovaisempi – puolueella on vahva kannatuksensa kaupungeissa, mutta se, riittääkö se kolmossijaan, oli Karimäen mukaan vielä epäselvää.

Keskustaa äänestetään paljon pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa, minkä lisäksi keskustan äänestäjät ovat perinteisesti aktiivisia ennakkoäänestäjiä.

–  Ennakkoäänestys on yhteydessä kunnan kokoon. Vihreät, vasemmisto ja kokoomus ovat selkeästi kaupunkipuolueita. Siinä menee vahvasti alueellisuus, että minkä tyyppisissä kunnissa ja kaupungeissa mitäkin äänestetään, kertoi Wass.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestysaktiivisuus on ollut vähäisempää kuin ennakkoäänestyksessä. Tämä näkyy Karimäen mukaan erityisesti keskustan ja perussuomalaisten kannatuksessa.

–  Mihin se persujen jytky, kuinka suureksi se ääniosuuden kasvu nousee. Onko puolue kilpailemassa kolmannesta paikasta vai kykeneekö se vielä nostamaan osakkeitaan niin, että se kenties kilpailee SDP:n kanssa siitä toisesta paikasta, pohti Karimäki.

Ääniä oli illalla kymmenen aikaan vielä laskematta.

Kuntavaaleissa kävi äänestämässä 55,1 prosenttia äänioikeutetuista. Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

Ennakkoääniä annettiin noin 1,5 miljoonaa. Kolmannes äänioikeutetuista kävi äänestämässä ennakkoon. Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2017 ennakkoäänestysprosentti oli 26,6.