Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKO linjasi ihmisen oikeudesta tuntea biologinen syntyperänsä: hauta voidaan avata isyystutkimuksen tekemistä varten

Isäksi oletettu mies oli tuhkattu, joten KKO katsoi, että tutkimuksessa vaadittava kudosnäyte voidaan ottaa hänen vanhemmistaan.

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt kuolleen miehen vanhempien haudan avattavaksi isyystutkimuksen tekemistä varten. Isäksi oletettu mies oli aikoinaan tuhkattu, joten hänestä ei ole saatavissa kudosnäytettä.

Oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain mukaan tutkimuksen tekeminen jo haudatusta vainajasta on kiellettyä, ja aiemmin käräjä- ja hovioikeus olivat hylänneet vaatimuksen haudan avaamisesta. KKO kuitenkin katsoi keskiviikkona antamassaan ennakkopäätöksessä, että henkilön oikeus tuntea biologinen syntyperänsä oli ensisijainen kyseiseen lakiin nähden.

KKO:n mukaan yksilön oikeus tuntea biologinen syntyperänsä kuuluu olennaisesti yksityiselämän suojaan. KKO katsoi, että tämä oikeus voi jäädä toteutumatta, mikäli laki ei salli oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tekemistä riittävän laajasti.

–  Korkein oikeus katsoi myös vastasyitä punnittuaan, että näytteiden ottamista koskevan vaatimuksen hylkääminen olisi tässä asiassa ilmeisessä ristiriidassa perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvatun yksityiselämän suojan kanssa, KKO:n päätöksessä todetaan.

Miehen leski vastusti haudan avaamista

Haudan avaamista vaati 1950-luvulla avioliiton ulkopuolella syntynyt henkilö. Oikeus oli aikoinaan velvoittanut miehen maksamaan elatusapua hänelle. Henkilö oli vaatinut isyyden vahvistamista kanteella ensimmäisen kerran vasta vuonna 2013, kaksi vuotta miehen kuoleman jälkeen.

Miehellä ei ollut sisaruksia eikä hänestä, hänen avioliitossa syntyneestä ja jo kuolleesta lapsestaan tai vanhemmistaan ollut saatavilla elinaikana otettuja kudosnäytteitä. Näin ollen vuosina 1967 ja 1984 kuolleiden miehen vanhempien haudan avaaminen oli KKO:n mukaan ainoa keino saada oikeusgeneettistä selvitystä henkilön biologisesta alkuperästä.

Miehen leski vastusti haudan avaamista ja sanoi, että asiassa oli painava syy olettaa, että miehen vanhemmat eivät olisi antaneet suostumustaan tutkimukseen. KKO katsoi kuitenkin, ettei leski pystynyt esittämään tästä riittävää selvitystä.

Näin ollen KKO kumosi aiemmat hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot ja määräsi isäksi oletetun miehen vanhempien haudan avattavaksi ja oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tehtäväksi vainajista otettavista kudosnäytteistä. Samalla se palautti isyyden vahvistamisasian käräjäoikeuden käsiteltäväksi.