Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan kirje: Historiateos jäi odottamaan maakuntajahkailun lopputulosta - onko Kanta-Hämeellä maakuntana enää tulevaisuutta?

Hämeen liiton oli määrä julkaista historiaansa käsittelevä kirja viime syksyn aikana. Teoksen kirjoittajaksi valittiin runsaat kaksi vuotta sitten filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari, jonka monet muistavat lehtemme pitkäaikaisena toimittajana.

Pirkko-Liisa ahkeroi liiton historian parissa liki kaksi vuotta, ja sai työn valmiiksi. Siitä jäi kuitenkin puuttumaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahoselta kirjoitus siitä, miten tästä eteenpäin, kun nykyiset maakunnat lakkautetaan ja uusi maakuntahallinto mahdollisesti alkaa.

No, näistähän ei ole saatu valtakunnan tasolla päätöksiä, joten monen muun asian tavoin maakuntaliiton historiateoskin jäi odottamaan tulevaa päätöksentekoa.

Kirja oli määrä julkaista viime syksynä siksi, että silloin tuli kuluneeksi 65 vuotta siitä, kun aluesuunnittelu ja -kehittäminen aloitettiin Kanta-Hämeessä.

Nyt tulevaa julkaisuajankohtaa voi vain arvailla.

Häme vai Kanta-Häme?

Viime aikoina on pohdittu kovasti sitä, onko Kanta-Hämeellä maakuntana mitään tulevaisuutta.

Esimerkiksi kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoi äskettäin lehtemme haastattelussa, ettei maakuntaa enää tulevaisuudessa tarvita, koska kehitteillä oleva Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen yhteinen sairaalayhtiö Kahdeksan tähden sairaala turvaa erikoissairaanhoidon alueellamme.

Nimimerkki Antin mielestä oma maakunta on tietysti oma maakunta, siitä ei mitään poikkipuolista sanaa.

Mutta täytyy kuitenkin ihmetellä, ettei täällä ole pystytty päättämään edes siitä, miten maakuntaamme kutsuttaisiin.

Maakunnan virallinen nimi on Kanta-Häme, mutta maakuntaliiton nimi on Hämeen liitto. Kaiken lisäksi Hämeen liiton nettisivuilla puhutaan Hämeen maakunnasta.

Sekin sekoittaa, että Hämeen vaalipiiriin kuuluvat sekä Kanta- että Päijät-Häme. Aika moni saattaa ajatella, että Hämeen maakuntakin käsittää myös Lahden seudun.

Ei ole ihme, että viimevuotisen kyselyn mukaan vain noin puolet kantahämäläisistä piti maakuntaansa tärkeänä. HäSa

Lue myös: Keskustan Sirkka-Liisa Anttila: Jo seuraava hallitus voi leikata maakuntien määrää – “Kannan sisälläni ristiriitaa”