Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehyn Millariikka Rytkönen Hetemäen ja Pylkkäsen ehdotuksesta: Palkkaharmonisoinnista en lähde keskustelemaan, siitä ei sovita osapuolten kesken

HS:n haastattelemat Pylkkänen ja Hetemäki ovat eri mieltä: heidän mukaansa ei ole estettä, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ohjeistavat alueita hyvän palkkaharmonisoinnin toteuttamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerinä työskentelevä Elina Pylkkänen ja valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Martti Hetemäki esittelivät Helsingin Sanomien haastattelussa mallin hoitoalan työriidan ratkaisemiseksi.

Pylkkänen ja Hetemäki katsovat HS:n haastattelussa, että hoitajaliittojen Superin ja Tehyn sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) pitäisi sopia alan palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Rahat uudistukseen saataisiin palkkaohjelmasta ja palkkojen yhteensovittamisesta eli niin sanotusta palkkaharmonisoinnista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa STT:lle, että palkkaharmonisoinnista ei voida sopia osapuolten kesken.

– Se on hyvin yksinkertainen asia. Se on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Siitä ei voida sopia osapuolten kesken, enkä siksi kommentoi asiaa enempää, Rytkönen sanoo.

Hetemäki ja Pylkkänen näyttävät olevan HS:n haastattelussa eri mieltä Rytkösen kanssa. Hetemäen mukaan hän ja Pylkkänen ovat keskustelleet oikeusoppineiden kanssa ja kaksikko on siinä käsityksessä, ettei ole mitään estettä sille, että työnantaja- ja työntekijäjärjestöt ohjeistavat alueita hyvän palkkaharmonisoinnin toteuttamiseksi.

– On tarpeen, että osapuolet ottavat harmonisointitarpeen huomioon työehtosopimuksessa ja palkkauksen uudistamisessa, Hetemäki sanoo.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo HS:lle, että Pylkkäsen ja Hetemäen ehdotus on varteenotettava monestakin syystä. Hänen mukaansa myöskään palkkaharmonisointia ei voi unohtaa.

– Palkkaharmonisointi tuo sote-henkilöstölle merkittävän suuren yleisen palkankorotuksen, joka toki voi vaihdella yksilöiden välillä riippuen siitä, kuinka suuri harmonisointi kunkin palkkaan tehdään.

“Silmänkääntötemppuun ei suostuta”

Rytkönen on Pylkkäsen ja Hetemäen kanssa samaa mieltä siitä, että hoitajien palkkausjärjestelmä pitää radikaalisti uudistaa ja että palkkakehitystä ei nykyisellä mallilla ole.

Rytkösen mukaan hoitajaliitot ovat valmiita keskustelemaan erilaisista ratkaisuista, mutta mihinkään silmänkääntötemppuun he eivät suostu.

– Päästään me nyt minkälaiseen ratkaisuun tai malliin tahansa, hoitajien pitää voida luottaa siihen, että hoitajille jää tilipäivänä enemmän rahaa kuin nyt, Rytkönen sanoo.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo STT:lle, että erilaisista mallinnuksista on keskusteltu. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, millaisella mallilla voidaan mennä eteenpäin.

Hetemäki ja Pylkkänen olivat aiemmin sovittelulautakunnassa, jonka ehdotuksen ansiosta kunta-alalle syntyi kolmevuotiset sopimukset. Tehy ja Super jäivät sen ulkopuolelle, sillä ne haluavat oman palkkaohjelman, jossa korotukset olisivat suurempia.