Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Humalassa juhlista kotiin sähköpotkulaudalla lähtenyt Jare Suomela kaatui pahasti ­– "Lääkäri sanoi, että kuvista näkee hengenlähdön olleen hiuskarvan varassa"

Kaatuminen on pyyhkiytynyt muistista, mutta diagnoosi kertoo vammojen vakavuudesta. Päänsärky on yhä jäljellä yli viikko onnettomuuden jälkeen.

Ulkoapäin ei arvaisi, mitä Jare Suomelalle kävi Kuopiossa elokuisena sunnuntain vastaisena yönä. Päässä olevasta kolikon kokoisesta arvesta rupi on haastatteluhetkellä jo huuhtoutunut pois. Kyynärvarressa ja polvessa jäljet ovat selvemmin näkyvissä.

Suomela osallistui ystävänsä syntymäpäiväjuhlille. Juhlapaikalta iltaa jatkettiin keskustan ravintoloihin.

Kello läheni yhtä yöllä, kun Suomela päätti lähteä kotiin. Kotimatkaa Kuopion keskustasta Puijonlaaksoon on sen verran, että hän nappasi torilta sähköpotkulaudan, tutun kulkuvälineen.

Kevyenliikenteenväylä on suora. Lauta alkaa vatkata ja Suomela kaatuu.

– Olin ottanut ihan reilusti, hän viittaa illan alkoholinkäyttöön.

Musta aukko muistissa

Sitten on musta aukko. Ajohistorian mukaan lauta oli päällä 22 minuuttia, mutta ei torilta kestä ajaa niin kauan onnettomuuspaikalle. Oliko Suomela jopa useita minuutteja tajuttomana – se ei välttämättä koskaan selviä. Ainakaan tällä hetkellä hän ei muista, mitä kaatumisen jälkeen tapahtui.

Suomela jatkoi kotiin jalan ja kävi nukkumaan. Sunnuntaiaamuna hän tutkaili vaurioita: asfaltti-ihottumaa oikeassa käsivarressa ja polvessa, oikealla puolella takaraivossa ”pieni vekki”.

Päänsärky ei kuitenkaan hävinnyt ja keskiviikkona hän hakeutui lääkäriin. Työterveydestä hänet ohjattiin Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystykseen.

Hengenlähtö lähellä

Pää kuvataan tietokonetomografialla, joka paljastaa kallon murtuman ja aivojen sisäisen verenvuodon.

– Lääkäri sanoi, että kuvista näkee hengenlähdön olleen hiuskarvan varassa.

Savon Sanomien näkemässä, Kanta-järjestelmään tallennetussa raportissa lääkäri kuvailee murtumaa ”hyväasentoiseksi”. Viralliset diagnoosit ovat traumaattinen epiduraaliverenvuoto ja traumaattinen kovakalvonalainen verenvuoto.

– Silloin en oikein edes tajunnut tilannetta, mutta kun pääsin kotiin, asiaa alkoi miettiä.

– Olen miettinyt sitä, miten lähellä oikeasti oli, etten olisi enää tässä istumassa. Ikinä ei tiedä, milloin kullakin aika on. En halua ainakaan hukata näitä elämän hetkiä. Olen aina nauttinut elämästä, mutta nyt ehkä vielä enemmän.

Lue myös: Kuka korvaa törttöilyt ja törmäilyt? Yksi virhe voi viedä vakuutusturvan sähköpotkulautailijalta

Torstaiaamuna Suomela kävi vielä pään magneettikuvauksessa. Sen jälkeen hän päätti kirjoittaa onnettomuudestaan Facebookissa julkiseen ryhmään.

Suomelalla oli selkeä motiivi sille, miksi hän halusi kertoa tapauksestaan julkisesti:

– Jos tämä estää edes yhden vakavan loukkaantumisen tai jopa kuoleman, olen onnistunut.

Päätä särkee yhä

Päätä hänellä särkee yhä, reilu viikko onnettomuuden jälkeen. Ennuste kuitenkin on, että Suomela toipuisi täysin.

Sairauslomaa on kirjoitettu tällä haavaa lokakuun puoleenväliin saakka. Työkseen hän ajaa kuorma-autoa, mikä on nyt kiellettyä – niin kuin autolla ajaminen ylipäätään.

– Voi tulla huimausta tai jopa epileptisiä kohtauksia.

Myös urheilu ja saunominen on kielletty.

Suomelalla on selkeä näkemys siitä, miten onnettomuusriskiä voisi vähentää.

– Pitäisi päätyä samaan kuin Helsingissä eli että sähköpotkulautoja ei voisi käyttää viikonloppuöisin.

Etenkin humalassa sähköpotkulaudalla voi käydä huonosti kokeneellekin kuskille. Suomela käytti sähköpotkulautoja jo asuessaan Turussa, mistä hän paluumuutti kotikaupunkiinsa Kuopioon 2,5 vuotta sitten.

Lisää aiheesta: Vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttö kielletään Hämeenlinnassa myöhään viikonloppuöisin – Myös nopeusrajoitusaluetta laajennettiin (18.5.2022)