Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Avataan kulkuväylä Vanajavedeltä niityn poikki Pyhän Ristin kirkolle: Kirkkoveneellä voisi soutaa kirkkorantaan – Hattulan maine nousisi entisestään

Kävin Norjasta Suomessa ja tietysti tervehdin rakasta kotikirkkoani. Tarkemmin sanoen pyörin useamman päivän kirkon historiallisessa ympäristössä, tutkin tarkkaan kirkon tiiliseiniä, ikkunoita ja kiviaitoja, kuvakirkon mestarillisista kalkkimaalauksista puhumattakaan.

Osallistuin Anneli Kannon ja Vilppu Vuoren yhteiseen ryhmäopastukseen, sekä Vilpun kiehtovaan maalausten esittelyyn ja soittoon, kokonaista kolme kertaa. Kyllä moni olisi kateudesta vihreä, jos tietäisi miltä tuntui ja mitä opin.

Kirkkoon tultiin kirkkoveneellä

Keskiajalla ei ollut maanteitä. Kirkolle tultiin kirkkoveneellä ja talvella jäätä pitkin. Pääkulkuväylä kirkolle on ollut siinä missä nyt on läpipääsemätöntä pöheikköä.

Sitä paitsi Vanajaveden pinta on ollut noin kolme metriä korkeammalla, ehkä jossain siinä kirkkomaan ja rannan keskipaikkeilla. Idea tehdä pienvenelaituri kirkon kohdalle ja ottaa esiin ikivanha tie kirkolle ei taida olla uusi. Toivoisin, että hienosta ideasta siirryttäisiin toimiin.

Arvokas maisema on umpeen kasvanut

Arvokas maisema-alue, nyt umpeen kasvanut pusikko pitäisi entisöidä, eli raivata kaikki kasvusto pois. Kirkon maisemallinen merkityskin kävisi selvemmin ilmi.

Maisemakuva on oletettavasti ollut muinoin avoin. Nykyisin näkee kirkolta ja hautausmaalta vain vilauksen vettä, kohta ei sitäkään.

Niitty sopii hyvin kirkon yhteyteen, samoin lampaat maisemanhoitajina. Perhosia, kärpäsiä, koppakuoriaisia ja muita pölyttäjiä tarvitaan, sillä niiden väheneminen on huono juttu.

Perintömaiseman entisöintiin ja niityn perustamiseen saattaa olla mahdollista hakea tukea EU:n rahastosta.

Hattulan maine nousisi entisestään

Kansallismaisemaa voisi ihailla veden päältä osallistumalla kirkkovenesoutuun Hämeenlinnasta Pyhän Ristin kirkolle. Soutajat pääsisivät samalla nauttimaan Hattula-Pirtin kahvituksesta sekä Vilpun mainiosta opastuksesta. Kirkkoveneillä on ollut paikkansa historiassa, tietysti myös Vanajavedellä.

Toteutettuna ehdotukseni nostaisivat Hattulan mainetta entisestään, vielä enemmän kuin Anneli Kannon Rottien pyhimys on tähän mennessä saanut aikaan.

Päivi Hilska

maisema-arkkitehti

entinen hattulalainen