Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoalan työriidan sovittelu venyy yhä, ministeriö siirsi Kanta-Hämeen keskussairaalaan kaavailtua lakkoa

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtaja: “Lakon kohdistuminen tehohoitoon ei voi olla vaikuttamatta kansalaisten henkeen ja terveyteen”. Super ja Tehy antoivat kaksi uutta lakkovaroitusta.

Hoitoalan työriidan sovittelua jatkettiin maanantaina, mutta sovittelussa ei löydetty ratkaisua. Sovittelu jatkuu keskiviikkona ja perjantaina, kertoi valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä .

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn sekä työnantajapuolta edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n työriitaa on soviteltu uuden valtakunnansovittelijan Anu Sajavaaran johdolla.

Maanantai-iltapäivänä valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti, että Sajavaaran pyynnöstä työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt hoitajajärjestöjen perjantaille kaavailemaa Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastoon kohdistuvaa lakkoa. Vuorokauden mittaista lakkoa siirretään kahdella viikolla, eli se voi alkaa aikaisintaan 16. syyskuuta klo 00.01.

Lakon siirtäminen on katsottu aiheelliseksi, koska työnseisaus kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaa huomattavasti yleistä etua, tiedotteessa sanottiin.

Keskussairaala pitää lakkoa uhkana potilaille

Yhden vuorokauden mittainen työnseisaus oli tarkoitus toteuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan tehostetun hoidon yksikössä ensi perjantaina 2. syyskuuta klo 00.01–23.59 välisenä aikana.

– Kunnioitamme lakko-oikeutta ja yritämme hyvässä hengessä edistää asioita siten, että kansalaisten henkeen ja terveyteen kohdistuva uhka olisi mahdollisimman vähäinen. Lakon kuitenkin kohdistuessa tehohoitoon, se ei voi olla vaikuttamatta kansalaisten henkeen ja terveyteen. Ensisijainen velvollisuutemme on pyrkiä turvaamaan ihmisten elämä. Tämä perustuslain turvaama oikeus on myös jokaisen kansalaisenkin velvollisuus jo rikoslainkin nojalla. Toivomme kutenkin ensisijaisesti neuvotteluissa osapuolten pääsevän sopimukseen ennen lakon alkamista, toteaa sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta tiedotteessa.

Kanta-Hämeen keskussairaala toteaa, että sairaalassa on tehohoitoa vaativia potilaita päivittäin ja hoitamattomana potilaiden henkeen ja terveyteen kohdistuu vakava uhka.

– Siirto toiseen sairaalaan sitoo sairaalan lääkäri- ja laiteresursseja usean tunnin ajan, eivätkä kaikki potilaat kestä siirtämistä. Työnseisaus aiheuttaa isojen leikkauksien peruuntumisia, mikä kasvattaisi entisestään pitkiä potilashoitojonoja. Myöskin suojelutyö on kielletty työntekijäliittojen toimesta, sairaala tiedottaa.

Lisäksi Tehy ja SuPer ovat julistaneet Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän teho-osastolle ja valvontaan kohdistuvan hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon, jotka jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 1. syyskuuta alkaen laajana koskien sote-sopimuksen ja KVTES:n piirissä olevia Tehyn ja SuPerin työsopimussuhteisia jäseniä.

Valtakunnansovittelijan mukaan siirtämisellä pyritään varaamaan sovitteluun riittävästi aikaa. Laki mahdollistaa työnseisauksen siirron kerran enintään kahdella viikolla, jos työnseisaus kohdistuu työalan laatuun ja laajuuteen nähden yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.

Hoitajajärjestöiltä pöytään uusia lakkovaroituksia

Tehy ja Super pyrkivät puolestaan vauhdittamaan neuvotteluja antamalla kaksi uutta lakkovaroitusta. Ne koskevat Oulun yliopistollisen sairaalan tehohoitokeskusta ja Oulun kaupungin kotihoitoa.

Neljän vuorokauden mittainen lakko alkaisi Oulun yliopistollisen sairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoitoyksiköissä ja Oulun kaupungin Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa tiistaina 13. syyskuuta klo 00.01.

Hoitajajärjestöt ovat antaneet nyt yhteensä viisi lakkovaroitusta. Varoitukset koskevat myös teho-osastoa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä sekä Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä.

Juttua on täydennetty 29.8. klo 19.09. Juttuun lisätty tietoa Kanta-Hämeen keskussairaalan tiedotteesta.