Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lopen opisto vastaa toiveeseen: toteuttaa kurssin, jossa neulotaan ohjatusti oman kylän Loppilainen-neule

Kurssin ensimmäinen kokoontuminen on torstaina 29.9.

Lopen opisto lle on tullut useita toiveita siitä, että se järjestäisi Loppilainen-neulekurssin. Nyt se on mahdollista. Loppilainen-neulekurssi toteutetaan syksyllä.

Kurssin aikana neulotaan ohjatusti oman kylän Loppilainen-kaarrokeneule. Kurssikerroilla saa ohjausta ja niksejä neulomiseen, mutta varsinainen työ valmistuu kurssikertojen välillä kotona neuloen. Paita neulotaan alhaalta ylöspäin, saumattomasti pyöröneuleena.

Paidan kaarroke koostuu monesta pienestä kuviosta, joihin on haettu inspiraatiota Lopen perinteistä. Kuvioista voi nähdä esimerkiksi Pyhän Birgitan ristiä, perunakapan leimaa ja Lopelle ominaisia kuvioita. Kuviota neulotaan myös helmaan ja hihoihin.

Kurssi soveltuu jo jonkin verran neulontaa harrastaville. Kirjoneuletta tullaan tekemään osittain kolmella värillä saman kerroksen aikana. Kurssin aikana lyhennetyt kerrokset tulevat myös tutuksi. Lyhennetyillä kerroksilla muotoillaan kaula-aukon linja edestä matalammaksi.

Kurssin ensimmäinen infokokoontuminen on torstaina 29.9. kello 17.30–19.45. Opiskelijat voivat tuolloin suunnitella omat värinsä ja hankkia sen perusteella itselleen langat seuraavaa kokoontumiskertaa varten.

Kurssin muut kokoontumiset ovat lauantaisin kello 10–13.15 Yhtenäiskoululla. 8.10., 15.10. ja 29.10. aiheena on mallitilkku ja aloitus, vartalo ja hihat sekä osien yhdistäminen ja kaarroke.

12.11., ja 19.11. tehdään kaarroketta, lyhennettyjä kerroksia ja viimeistelyä.

Opiskelija hankkii itse Loppilainen-kaarrokeneuleen ohjeet. Neuleen ohje sisältää villapaidan, pipon ja sukat ja sitä voi ostaa Lankakauppa Kampin tilalta, Lopen apteekista, Savi-Heinä Puodista ja Punaisen Tuvan Ruustinnan Lankaputiikista Topenolta. Ohje on maksullinen. Lisäksi opiskelija hankkii itse neuleeseensa langat.

Kurssia opettava Jaana Silvennoinen on kankaankudonnan artesaani ja opettaa myös Hausjärven kansalaisopistossa kankaankudonnan kurssia.

– Olen myös käsitöiden harrastaja, neulominen on tällä hetkellä suosikkina. Veera Jussilan suunnitellessa Loppilainen-kaarrokeneuletta toimin yhtenä koeneulojana.

Jussila tunnetaan myös Hämeenlinnan oman nimikkoneuleen suunnittelijana. Hänet palkittiin hiljattain kaikkien aikojen ensimmäisessä Käsityögaalassa.