Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kantahämäläinen nainen, 48, ihastui palavasti Herra Ylppöön – Muusikon suhteesta alkoi 1,5 vuotta jatkunut häirintä, joka sai valtion virassa työskentelevän naisen tilaamaan kuorman hevosenlantaa

Kantahämäläinen nainen kehitti muusikko Herra Ylpöstä (oikealta nimeltään Frank Mikko Mäntymäki) niin kovan pakkomielteen, että lopulta se vei hänet käräjäoikeuteen.

Aluesyyttäjä Antti Virtasen mukaan naiselle oli liikaa muusikon uusi ihmissuhde, joka teki 48-vuotiaan naisen äärimmäisen mustasukkaiseksi. Tilanne johti määrätietoiseen, hyvin monella tapaa toteutettuun häirintään.

Tapausta on alettu käsitellä keskiviikkona Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta kahdesta vainoamisesta, identiteettivarkaudesta, kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, kahdesta tietosuojarikoksesta ja kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virkavelvollisuuden rikkominen liittyy naisen ammattiin valtion virassa.

Häirintä alkoi syyskuussa 2020 ja jatkui helmikuuhun 2022 asti, jolloin poliisi pääsi naisen jäljille. Naisen häirinnän kohteena oli ensisijaisesti Ylpön puoliso.

Häirintä oli hyvin systemaattista ja jatkuvaa. Nainen tilasi Ylpön puolisolle muun muassa 26 eri lehteä ja levitti tästä perättömiä tietoja keskustelupalstoille, joissa kertoi tämän olevan maksullinen nainen. Kun Ylppö ja puolisonsa asettuivat asumaan Tampereelle, kotiin tuli lisääkin lehtiä mutta kertaalleen myös kuorma hevosenlantaa.

Ihmissuhteen lisäksi 48-vuotiaalle oli liikaa tieto siitä, että Ylpön puoliso oli raskaana. Tämä tuli julkisuuteen loppuvuodesta 2021. Tämän jälkeen nainen yritti peruuttaa puolison neuvolakäyntejä, lähetti tälle useampia kirjeitä ja soitti tälle yli 50 kertaa tunnin aikana. Ennen joulua vastaaja teki tämän nimissä ilmoituksen Tampereen sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Joulukuussa tapahtui myös jotain, joka johti syytteeseen laittomasta uhkauksesta. Ylpön ja tämän puolison kotiin toimitetusta paketista löytyi muun muassa koiran ulostetta, tuntemattomaksi jäänyttä jauhetta sekä ampuma-aseen patruuna.

Helmikuussa 2022 toiminta alkoi hiipua, kun poliisi pääsi naisen jäljille.

Poliisi oli saanut vinkkejä myös siitä, että nainen oli käyttänyt asemaansa valtion virkamiehenä väärin ja hankkinut ammattiaan hyödyntämällä henkilötietoja niiden käyttötarkoituksen kanssa yhteensopimattomalla tavalla.

Tietoja nainen oli hankkinut luvatta muun muassa väestötietojärjestelmästä ilman, että sen käyttöön olisi ollut ammattiin liittyvää perustetta.

Nainen oli vangittuna lähes kuukauden helmikuun lopusta maaliskuun 16. päivään saakka. Tämän jälkeen hänelle määrättiin kahden kuukauden mittainen matkustuskielto.

Syyttäjä vaatii naiselle ehdollista vankeusrangaistusta. Pirkanmaan käräjäoikeus langettaa tuomionsa 10. lokakuuta.